Kopalnica

Večina poškodb se ne bi zgodila, če bi starši uporabljali zaščitne tehnike in pripomočke. V kopalnici je pametno, da vsa zdravila, čistila, šampone in mila spravite na otrokom nedostopno mesto, po možnosti v višje obešeno zaklenjeno omarico. Sušilnik za lase in druge električne naprave pospravite stran iz dosega in proč od vodnih virov. Nastavite tudi primerno temperaturo vode, saj se otrok lahko opeče, če pipo odpre sam.

Kuhinja

V kuhinji ravno tako najdemo veliko naprav, nevarnih za najmlajše. Najbolje je, če preventivno namestite zaščitne ključavnice na vse bolj nevarne naprave, predale in omare. Nikoli ne pustite vroče ponve na robu štedilnika, če pa je vroča pečica, otroke držite stran od kuhinje. Vgradite tudi detektorje dima in ogljikovega monoksida, ki jim redno menjavajte baterije.

safety_lock.jpg

Stopnišče

Padci po stopnicah so ena najpogostejših poškodb ne le pri otrocih, temveč tudi pri starejših. Preprosta zaščitna ograja (vrata) bo težavo rešila, saj bo otrok zaščiten pred plezanjem po stopnišču tudi takrat, ko vas ne bo zraven.

Garaža

V garaži se skriva mnogo nevarnosti, zato zavarujte vhod vanjo z varnostnimi ključavnicami, ki jih otroci ne bodo mogli odpreti. Za vsak primer pospravite tudi vse nevarne snovi, kot so bencin in čistila, na nedosegljivo mesto.

Električne vtičnice

Kot verjetno že dobro veste, se mali radovedneži radi dotaknejo prav vsega, tudi električnih vtičnic. Prekrijte jih z varnostnimi pokrovčki in se prepričajte, da so res trdno pritrjeni.

child_safety_20110531_36.jpg

Tla v domu

Poskrbite, da po tleh ne ležijo drobnarije, kot so sponke za lase, risalni žebljički ali kovanci. Takšne predmete otrok namreč zlahka vtakne v usta ali nos, zato si prizadevajte, da podobnih drobnarij ne puščate ležati naokoli.

Bazen

Če imate doma tudi bazen, otrokom prepovejte gibanje v njegovi bližini. Varnostna ograja okoli bazena s ključavnico bo zadostovala, pazite le, da malčkom tudi natančno razložite, zakaj je bazen zanje nevaren.