V trezorjih čedalje pogosteje shranjujemo tudi druge stvari, ki nam veliko pomenijo, na primer nakit, zbirateljske predmete, družinsko dediščino, dokumente, potne liste in osebne izkaznice pa tudi stare družinske fotografije. Vse, kar je nenadomestljivo, je bolje, da je pospravljeno nekje na varnem. Ponudba sefov, trezorjev in varnostnih kovčkov je vedno večja, kar pa včasih pripelje do zmede. Pred nakupom zato dobro premislite, kaj vse bi sploh spravili v sef, saj se boste tako lažje odločili za pravega.

Velikost sefa

Kako velik sef sploh potrebujete? Velikost je seveda povezana predvsem s tem, kaj vse nameravate v sefu shraniti. Za nekaj kosov nakita, starih kovancev in drobnarij na primer ne potrebujete ogromnega trezorja. Nekateri sefi so tako majhni, da jih lahko pospravite v predal ali pa skrijete v omari. Če imate več stvari, ki jih želite shraniti, na primer več dokumentov ali knjig, bi jih bilo pametno izmeriti, da dobite vsaj okvirno predstavo, kako velik sef potrebujete. Ko boste iskali sef, boste videli, da imajo vsi modeli podatke o notranjih dimenzijah. Izberite tak model, v katerem je nekoliko več prostora, kot ga zahtevajo predmeti, ki ste jih izmerili.

Kam boste postavili sef?

Pri kupovanju morate tudi upoštevati mesto, kjer bo sef nameščen. Večina raje vidi, da je njihov sef na bolj diskretni lokaciji, saj to pomeni dodatno varnost. Premislite, koliko prostora imate na voljo in na kakšnem mestu bi vam bil sef z lahkoto dostopen. Veliko sefov je narejenih tako, da jih pritrdimo na tla. Tako roparji ne morejo zbežati s celim sefom. Tla morajo biti dovolj trdna za velike vijake. Če ste še posebno pazljivi, lahko sef skrijete na skrivno mesto, na primer v steni za sliko ali pa pod skrito ploščo v tleh. Pri tem boste verjetno potrebovali pomoč strokovnjakov, saj lahko poškodujete temelje zgradbe.

fireproof_safe_ce_safe_cheap_safe_safe_box_security_safe_gun_safe.jpg

Stopnja varnosti

Tudi varnostne stopnje so pri sefih različne. Na voljo so sefi, ki imajo preprosto kombinacijo na ključavnici na vratcih, pa tudi bolj zapleteni sefi, ki imajo več vrat in različne kombinacije. Nekateri sefi celo zahtevajo identifikacijo očesne mrežnice ali prstnih odtisov.

Če si nameravate sef omisliti zaradi strahu pred naravnimi katastrofami, kot so poplave ali požar, potrebujete nekoliko drugačen sef. Nekateri so namreč narejeni prav za te namene. Seveda pa so nekateri tudi bolj in drugi manj odporni na ogenj ali vodo. Pri nakupu sefa imejte v mislih še to, da so ti po navadi izjemno težki, zato boste pri prenosu potrebovali pomoč.