Zidana hiša

Prednosti zidanih hiš je več: v začetku je taka hiša cenejša, saj vam je ni treba takoj popolnoma končati, ampak lahko počakate in odložite nadaljevanje gradbenih del, če vam denimo zmanjka denarja. Tako vam pri zidanih objektih ni treba plačati vsega takoj, ker dela potekajo v več fazah. Obenem si lahko izberete poljubno obliko vašega novega doma, saj lahko sami določite tloris.

Seveda ima takšen način gradnje kar nekaj pomanjkljivosti. Priložnost imamo videti veliko nedokončanih hiš brez fasad, ki prav izstopajo v našem okolju. Vendar pa večina teh lastnikov očitno ne razume, da varčevanje z oblikovanjem fasade stane več od stroškov, zapravljenih za fasado. Brez fasade je dom manj izoliran, energijske izgube pa so večje, kar se pozna pri mesečnem računu za ogrevanje in hlajenje doma.

improving_your_exterior_1_588x422.jpg

Gotova montažna hiša

Med najpomembnejšimi prednostmi montažne gradnje so hitrost gradnje, od 30 do 50 odstotkov nižji stroški in enostavna postavitev hiše. Odpor do montažne gradnje med Slovenci pa običajno izvira iz tradicionalnega prepričanja, da je zidano boljše, in tega, da proizvajalci montažnih hiš na slovenskem trgu še niso dovolj finančno močni, da bi lahko v povečanem obsegu promovirali takšen način gradnje.

Glede na to, da bo Evropska unija do leta 2016 za vse nove gradnje zahtevala največjo energijsko učinkovitost po vzoru pasivne hiše, bodo predpisi določili točno določene energijsko varčne materiale in proizvode. Tu pa se pojavi problem pri zidanih domovih, ki ne bodo dosegli takšnih standardov. Veliko težje je namreč postaviti varčno zidano hišo kot montažno, saj je pri zidani najpomembnejše, kako je izdelana (spoji stropov in zidov, prehodi …). Ogrodje montažne hiše pa je že množično narejeno v tovarni, preverjeno in enostavno za spajanje. Možnost napačne postavitve in zato energijskih izgub je zmanjšana na minimum.

montazna.jpg

Zakaj mislimo, da je zidano boljše

Običajno lahko slišimo napačne razloge, zakaj je montažna gradnja slabša. Pri izboru take hiše ste namreč lahko prepričani, da bo takšna kot v prospektu. Če vas skrbi za kvaliteto materialov, iz katerih so montažni objekti narejeni, je to odveč, saj so običajno iz lesenih plošč, ki so ravno tako trajnostne kot pri zidanih zgradbah. Montažne hiše so tudi zaščitene in odporne pred požari. Če vas skrbi, kako se obnese montažna zgradba med potresom, ste ravno tako lahko brez skrbi, saj v zadnjem času izdelujejo potresno varne.