Vendar pa vam bodo ti  ukrepi pomagali, da boste na dolgi rok prihranili nekaj denarja pri računih za ogrevanje – in morda tudi za zdravila proti prehladu.

Priprave

Verando najprej pospravite in počistite ter odstranite vse predmete, ki bi vam lahko bili v napoto. Morda boste morali odstraniti tudi zavese ali žaluzije, ko boste poskrbeli za tesnjenje. Preverite, če je kje prepih. Lahko namreč poskrbite za celo verando, pa to ne bo nič pomagalo, če bo lahko v hišo še vedno vdiral hladen zrak.

Ali je prepih ali ne, lahko najlažje preverite tako, da na območju, ki se vam zdi sumljivo, podržite svečo. Videli boste, ali plamen plapola. Posebno pozornost namenite vratom, saj lahko čez čas nastanejo špranje med vrati in okvirjem.

wp46856.jpg

Plastična prevleka

Plastična prevleka je najcenejši način za zimsko zaščito. Namestite jo na vrata in okna z žeblji ali sponkami. Začnite na vrhu okvirja in se počasi spuščajte navzdol. Glejte, da bo prevleka dobro napeta po vsem okvirju. Če je kje plastika bolj ohlapna, jo popihajte s sušilcem za lase, ki naj bo na nizki stopnji, da se bo skrčila. Pomanjkljivost teh prevlek je, da jih moramo spomladi sneti in jih naslednjo zimo ponovno namestiti.

41791416_2.jpg

Okvirji, ki so odporni proti vremenskim vplivom

Ta rešitev zahteva nekoliko več dela, vendar tudi traja dlje. Naredite preprost lesen okvir, ki se prilega oknu in ga prekrijte s polietilensko prevleko. Te okvirje lahko pritrdite s pomočjo kaveljčkov. Vendar pa na kakovost polietilena slabo vpliva daljša izpostavljenost UV-žarkom. Poleg tega zaradi svoje zamegljenosti nekoliko kvari razgled skozi okna. Uporabite lahko tudi polikarbonat ali akrilne plošče. Ta dva materiala sta sicer dražja, vendar pa bolj prozorna ter manj občutljiva na UV-žarke.