Odvrzite izdelke s strupenimi snovmi

Toksini so prisotni v marsikaterem izdelku, ki ga uporabljamo vsak dan, še posebno v izdelkih za kopalnice in zdravilih. Zato bi bilo pametno, če pregledate vse šampone, zdravila pa tudi čistila in zavržete vse z vsebnostjo strupenih snovi (na seznamu spodaj) ter tiste s pretečenim rokom trajanja.

Premogov katran – je rakotvorna snov, običajno dodana v kreme proti srbenju in prhljaju.
Arome – pod pojmom aroma ali odišavljeno se lahko skriva na stotine kemikalij, mnoge izmed teh so nevrotoksini.
Hidrokinon – je alergen in nevrotoksin, ki ga najdemo v kremah za posvetlitev kože.
Aluminij – rakotvoren in strupen, dodajajo ga predvsem v senčila za veke.
Triklosan – najdemo ga v skoraj vseh antibakterijskih izdelkih, še posebno v čistilih za ročno pomivanje posode; povzroči pa lahko številne zdravstvene težave, na primer poškoduje dedni zapis DNK.
P-fenilendiamin – poškoduje lahko živčni sistem, pljuča in povzroči alergijske reakcije; običajno je  v barvah za lase.
Svinec in živo srebro – oba zelo strupena: svinec dodajajo črtalom za ustnice, moškim barvam za lase in drugi kozmetiki; kot tudi živo srebro, ki je znano pod imenom thimerosol.

lipstick.jpg

Naredite si lastno kozmetiko

Najlažji način, da obvarujete svoje zdravje pa tudi okolje, je, da si sami izdelate vsakdanje lepotne izdelke, na primer šampon. Vzemite le nekaj olja, kot je denimo kokosovo ali olivno, in ga vtrite v vaše lase med umivanjem, nato dodajte malo vinskega kisa in nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja. Nadomestek šampona je povsem naraven pa tudi učinkovit.

Preživite dan brez nakupovanja

Naslednjih štiriindvajset ur ne kupujte ničesar, niti mleka ali kave. To bo morda težje, kot se sprva sliši, vendar boste tako bolje spoznali vaše nakupovalne navade in z njimi povezane stroške.

Kupujte le "zelene" gospodinjske izdelke

Če kupujete gospodinjski aparat, preverite tudi ponudbo na spletu in maloprodajne trgovine ter se pozanimajte, kako so izdelki izdelani. Po možnosti izberite takšne, ki jih je mogoče reciklirati.

Kupujte na veliko

Najlažji način, da zmanjšate količino odpadne embalaže, je, da kupujete velika pakiranja, na primer hrane, šamponov in tekočih mil. Običajno so tudi cenejša.

buy_in_bulk.jpg

Vozite po omejitvah ali počasneje

Počasneje ko boste vozili svoj avtomobil, manj goriva boste porabili. Poskušajte nadzirati vožnjo in tako prihraniti nekaj dodatnih evrov, obvarovati zdravje ter okolje.

Uporabljajte kolo

Če je le mogoče, se v službo in po opravkih vsak dan vozite s kolesom. Poleg prihranka goriva boste tudi redno telovadili in zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida v ozračje.