Doživljamo vedno več naravnih nesreč in katastrof, med katerimi so poplave med najhujšimi, saj običajno vodni tok zalije in celo zruši domove na prizadetem območju. Ustvarjalna arhitekta pa sta iznašla rešitev, s katero poplave niso več problem.

Posebna oblika zgradbe

Hiša je pravzaprav dvignjena od tal za nekaj metrov, tako da so vsi bivalni prostori zgrajeni nad tlemi, zato voda v času poplav ne doseže prostorov. Objekt je na skrajnem vzhodnem predelu postavljen na nekaj metrov visoko betonsko ploščo, ki jo voda lahko poplavi, višje predele pa ne more. Hiša je varnostno pritrjena na stranske jeklene plošče, ki jo trdno držijo in preprečujejo, da bi se zgradba porušila v primeru večjega pritiska na ploščo. Obenem pa tudi ščitijo objekt pred večjimi naplavinami.

anti_flood_house_2.jpg

Hiša ima na vzhodni in zahodni strani ravno tako jeklene plošče, ki pa služijo predvsem kot zavesa, ki v notranjost prepusti blažjo naravno svetlobo. Na isti višini, kot je zgrajen objekt, je postavljena tudi terasa s prostorom za peko na žaru, obedovanje in druženje v toplejših mesecih. Na terasi lahko najdemo še rešilni čoln, ki pride prav, ko so tla poplavljena.

Energijska varčnost in obnovljivi viri energije

anti_flood_interior.jpg

Dom ima na strehi zbiralnike deževnice, ki usmerjajo rezervno vodo v cisterne zraven objekta; poleg tega pa ima vgrajene tudi solarne plošče, ki proizvajajo energijo. Zidovi in streha so tudi zelo kvalitetno izolirani. Izpust ogljikovega dioksida v ozračje pa je kar najmanjši.