Namestite nove ročaje

Če so vaši kuhinjski elementi še dobri, lahko zgolj zamenjate ročaje, kar je tudi najceneje. To lahko z nekaj spretnosti opravite sami. Presenečeni boste, kako opazno spremembo videza boste s tem dosegli. Majhni leseni ročaji so primerni za kmečke kuhinje, medtem ko kromirani ročaji dodajo urban pridih. Lahko se odločite tudi za dizajn iz usnja ali pa takšnega v retro slogu.

Barvanje

Če vas barva kuhinjskih omaric dolgočasi, jih lahko preprosto pobarvate. To sicer zahteva nekaj truda in časa, vendar pa bo nova barva popolnoma spremenila ''utrujen'' videz omaric. Pred barvanjem odvijte ročaje, da se ne umažejo. Najbolje je, da vrat omaric ne barvate ločeno – če so še privite, lahko namreč pobarvate obe strani, zgornji in spodnji del naenkrat, pa še časa ne boste izgubljali z zamudnim odvijanjem in privijanjem. Pazite, da boste izbrali primerno vrsto barve za material, iz katerega so vaši elementi.

kitchen_cabinet_painting_ideas.jpg

Elemente iz masivnega lesa morate najprej zbrusiti in pobarvati s posebnim premazom, ki služi za podlago. Zaključni sloj je lahko bleščeč ali pa bolj zamolkel. Pri sijočem so bolj opazne nepravilnosti, pa tudi težje ga je nanesti enakomerno. Morda je bolje, da nanesete dve tanki plasti namesto ene debele. Barvo lahko nanesete tudi s pršilom. Vendar morate biti v tem primeru še posebno pozorni, da je površina zares čista in ni mastna. Če se odločite z barvanje s pršenjem, vratca raje snemite in jih pobarvajte zunaj, da ne bo kuhinja polna barve.

Prepustite se domišljiji

Barvanje vam ponuja neskončno možnosti. Zakaj bi ostali samo pri eni barvi? Pomagate si lahko s posebnim lepilnim trakom za barvanje, s pomočjo katerega lahko naredite proge ali pa kombinirate več odtenkov. Vrata na kateri od omaric lahko preuredite v oglasno tablo, kamor lepite listke z opravili. Otroci bodo navdušeni.

refinishing_kitchen_cabinets_4.jpg

Preden začnete z barvanjem ali nakupi novih elementov, dobro razmislite, kakšen slog vam najbolj ustreza. Nekateri elementi, kot so vratca z izrezljanimi okraski, so na primer čudoviti, a se hitro umažejo in jih je težko čistiti. Ravna vratca je na primer lažje čistiti, ker se prah ne more nikjer nabirati. Na polakiranih elementih z visokim sijanjem pa se pozna vsak prstni odtis, še posebno pri temnejših barvah.