V proizvodnji pohištva je vse pomembnejši tako imenovani ekopotencial – zaželeni so naravni materiali ali takšni izdelki, ki jih je mogole reciklirati. Pravzaprav je ravno recikliranje pravi izziv za notranje oblikovalce, saj morajo pokazati veliko mero ustvarjalnosti, da uporabijo odpadne materiale in iz njih izdelajo dolgoročno koristen kos pohištva, ki je hkrati elegantna dekoracija prostora.

Reciklirani izdelki

Nemškemu oblikovalcu Tobiasu Juretzeku je bilo dovolj že nekaj starih oblačil iz džinsa. Džins je namočil v transparentno smolo, ki poveča trdnost izdelka, in s stiskanjem iz njega ustvaril stole za sedenje, imenovane Rememberme.

rememberme_tobias_juretzek_casamania_2011_3_h.jpg

Hrvaška dizajnerka Svjetlana Despot pa je ustvarila stol Hula Hula, ki je odet v pleteno plast iz starih hlačnih nogavic, ki bi sicer pristale v smeteh. Ekološki dizajn pa zanima tudi Majo Mesić, ki je izdelala impresivno preprogo Coil iz reciklirane gume, in hrvaško oblikovalko Ljiljano Kolundžić, ki je navdušila s podstavki za vročo posodo Hotflat Tray, narejenimi iz recikliranih in stisnjenih steklenic.

Množična proizvodnja

Podjetje One World Interiors množično izdeluje pohištvo iz starih lesenih hiš, Electrolux pa je ustvaril sesalnike, obložene z odpadno plastiko iz morja. Zanimiv je tudi lestenec znamke Regemesi, imenovan o-Re-gami, ki je pravi dokaz, da lahko odlično recikliramo tudi karton in papir.

Omeniti velja še stol Cabagge Chair, ki ga je podjetje Nendo ustvarilo kar iz odpadnega papirja, ki ga uporabljajo v proizvodnji plisiranih tkanin. Stoli so oblikovani iz zavitkov papirja tako, da se posamezni sloji papirja "lupijo" navzven in na sredi ponujajo prostor za udobno sedenje.

cabbage_chair_6zikx_24702_8.jpg

Stoli iz odpadnih materialov

Ideje za oblikovanje recikliranih stolov pa so uresničili tudi drugi mojstri oblikovanja: Marcel Wanders si je tako zamislil stol The Sparkling Chair, ki je pridobljen s tehniko reciklaže plastičnih steklenic. Tokujin Yoshioka pa je svoj naslonjač Memory izdelal iz prožne mešanice bombaža in recikliranega aluminija, tako da se stol po želji oblikuje in popolnoma prilagodi sedečemu na njem.

Več fotografij predelanega pohištva pa si oglejte v naši fotogaleriji.