Že tradicionalni sejem je danes uradno odprl predsednik vlade Borut Pahor, ki je v svojem nagovoru zbranim izpostavil, da je zanj glavni cilj v prihodnosti povečati konkurenčnost našega gospodarstva in ostati v zdravem jedru evro skupine, kar pa zahteva institucionalne spremembe, fiskalno disciplino in nadaljevanje nezaželenih reform. Priznal je, da se iz finančne krize, ki vpliva predvsem na mala in srednja podjetja, rešujemo počasneje, kot bi si kdo mislil.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek pa meni, da je MOS predvsem priložnost za sklepanje novih poslov. Tudi po njegovi oceni se stanje v slovenskem gospodarstvu ne izboljšuje. Opozoril je na previsoke davčne obremenitve in obremenitve dela ter na številne birokratske ovire s prepočasnimi postopki za pridobivanje dovoljenj in slabo dostopnimi viri za razvoj. »Tu od vlade pričakujemo hitrejše ukrepanje,« saj po njegovem mnenju politika premalo naredi za izboljšanje situacije in ima napačne prioritete na tem področju.

dsc_0237.jpg

MOS priložnost za nove poslovne vezi

Sejemsko prizorišče je prava priložnost za promocijo izdelkov iz različnih gradbenih sektorjev ter navezovanje novih poslovnih stikov. Obiskovalci si namreč lahko ogledajo domače in tuje ponudnike energijsko učinkovitih naprav in storitev, ponudbo ogrevalne tehnike, hladilnih in solarnih sistemov, strešne kritine in okna, stavbno pohištvo ter še mnogo več.

V spremljajočem programu pa potekajo tudi številna mednarodna poslovna srečanja, na katerih se bodo v naslednjih dneh zbrale gospodarske delegacije iz bližnjih in bolj oddaljenih držav. Poleg teh mednarodnih dogodkov pa bodo v okviru MOS potekala še številna srečanja, predavanja, okrogle mize in delavnice o najbolj aktualnih domačih temah.

Energijska varčnost v ospredju sejma

Tudi na letošnjem sejmu je izredno velik poudarek na energetski učinkovitosti in z njo povezanimi vprašanji. Zadnji sejemski dan bo na sejmišču potekala konferenca Združenja slovenske fotovoltaične industrije, ki bo posvečena sončnim elektrarnam kot stabilnim in donosnim naložbam.

Na razstavišču smo našteli veliko število starih pa tudi novih podjetij glede na lanski sejem, predvsem tistih, ki ponujajo naravne in ekološke izdelke ter storitve. Med njimi smo izbrali nekaj najzanimivejših, ki so nam pobližje predstavili svoje novosti.

Hosekra: trapezna strešna kritina, T-4 paneli z dodatno izolacijo

V podjetju Hosekra so letos začeli izdelovati trapezno strešno kritino T-4, ki je prilagojena za fotovoltaične module. Kot je razložil Marko Tučič, prav tako iz istih trapezov izdelujejo panele z EPS-polnilom ali s kameno volno. Njihova novost T-4 paneli pa z dodatno izolacijo poskrbijo za toplotno izolativnost, obenem pa so prilagojeni prav za solarno tehnologijo. Na sejmu predstavljajo tudi zelo moderne garaže Hosekra, ki jih izdelujejo po željah strank.

hosekra.jpg

Velux: energijsko učinkovita strešna okna, senčila

Katja Ličen Pajenk iz podjetja Velux Slovenija pravi, da je energetska učinkovitost še vedno na prvem mestu večine stavb, ki jih gradimo danes. Tako se tudi strešna okna Velux in vsi drugi njihovi izdelki razvijajo v smer energijske učinkovitosti oziroma v smer trajnostne gradnje. Na tokratnem celjskem sejmu Velux razstavlja strešno okno, katerega toplotna prehodnost (U) je izredno nizka: 0,61 W/m2K. Strešnemu oknu s troslojno zasteklitvijo je namreč dodana še dodatna zasteklitev za še povečano toplotno izolativnost.

M Sora: vogalna drsna stena, aluminij-lesena okna, 3D-izvedba vhodnih vrat

Podjetje M Sora razstavlja inovativno vogalno izvedbo drsne stene v seriji M Sora Vizija, ki je atraktivna zlasti za moderne arhitekture; poleg palete lesenih in aluminij-lesenih oken v različnih izvedbah ter z različnimi toplotnimi karakteristikami. Direktorica mizarstva podjetja M Sora mag. Neja Rupnik je izpostavila, da kupce še posebno zanima energijsko učinkovito okno M Sora Udobje 3Q iz aluminija in lesa s trojno zasteklitvijo, ki je tudi njihov najbolj prodajan izdelek, in okno, narejeno iz termično obdelanega lesa jesena. Popolna novost je tako imenovana 3D-izvedba vhodnih vrat, na sejmu pa predstavljajo tudi okno M Sora Natura E92, za izdelavo katerega uporabljajo patentirano toplotno izolacijo iz naravnih materialov. To okolju prijazno okno z vgrajenim troslojnim steklom ima toplotno prevodnost 0,71 W/m2K in je spomladi dobilo nagrado zelena misija.

m_sora.jpg

Neja Rupnik opaža, da se delež vgrajenih energijsko učinkovitih oken strmo dviguje: »Slovenci smo ekološko in okoljsko zelo osveščeni in temu primerno tudi izbiramo izdelke za svoje domove. Zelo dosti k temu pripomorejo tudi subvencije Eko sklada, ki jih dobivajo naše stranke ob zamenjavi starih oken za nova, energijsko učinkovita okna.«

Jub: toplotnoizolacijski sistemi in dekorativne barve

V Jubu se prav tako zavedajo pomembnosti energijsko učinkovite gradnje, saj na sejmu predstavljajo predvsem različne toplotnoizolacijske sisteme, ki jih prodajajo pod blagovno znamko Jubizol. Vojka Kos, direktorica za področje trženja Jub Slovenija, opozarja, da bi »obiskovalce in potencialne kupce radi še posebej opozorili na razlike med različnimi sistemskimi rešitvami, pri čemer je izrednega pomena izbor zaključnega ometa ter izolacije.« Kvaliteta izdelane fasade pa je seveda odvisna tudi od pravilno izvedenih detajlov vgradnje, zato bodo od jutri naprej na razstavnem prostoru tudi v živo predstavljali pravilno izvedbo zaključnega ometa in dekorativnih tehnik z barvami blagovne znamke Jub decor.

Dilex: visokotlačni čistilniki, jeralne žage, vijačni kompresorji

Na sejmu predstavljajo novosti iz svojega prodajnega programa tudi družba Dilex. Alenka Toplak iz podjetja nam je pojasnila, da predstavljajo izdelke znamke Elektro Maschinen (ki jo na slovenskem tržišču zastopajo), na primer visokotlačne vodne čistilnike HDEm 401 Hobby Line, HDEm 451 Hobby Line, HDEm 2900 Profi Line in HDEm 2950 Premium Line. Poleg novosti v programu visokotlačnih čistilnikov pa so na ogled postavili tudi nove linije strojev za obdelavo lesa − jeralne žage, potezne jeralne žage in potezne jaralne mizne žage, popolnoma novo linijo snežnih frez in prenovljeni liniji vijačnih kompresorjev. Pripravili so tudi posebne sejemske popuste ter jesensko akcijo.

picture_4503_dilex.jpg

Obiskovalci o ponudbi

Obiskovalka sejma Marija Krajnc nam je zaupala, da si med vso sejemsko ponudbo ogleduje predvsem gospodinjske aparate in opremo za stanovanje. Damjan Tišljarič nam je razkril, da ga najbolj zanimajo različni ogrevalni in energijsko varčni sistemi, za kar bo letos tudi poskušal uveljaviti subvencijo pri Eko skladu. Denisa Vurcerja pa se zanima predvsem za energijsko učinkovita okna in vse, kar je povezano s fotovoltaiko. Milena Vidovič pa išče predvsem izdelke za dom in urejanje vrta. Vsi vprašani obiskovalci sejma so izpostavili, da je energijska učinkovitost naprav zelo pomembna in pri izboru zagotovo gledajo tudi na to. Pripravljeni so plačati več za takšen izdelek, če od proizvajalca dobijo konkretna zagotovila, da se jim bo v roku nekaj let investicija povrnila.

Nekaj utrinkov s slavnostne otvoritve in razstavnih prostorov razstavljavcev na sejmu pa si oglejte v fotogaleriji.