Pohištvo v francoskem stilu

Francozi so znani po izbranem okusu, prefinjenosti in izrednem smislu za modo oziroma oblikovanje. Del tega so vnesli tudi v bivalne prostore, saj lahko v francoskih interjerjih opazujemo elegantne kose pohištva, ki so natančno in ne preveč podrobno izrezljani. Omislite si lahko tradicionalno rustikalno pohištvo, za katerega je značilno oblazinjeno pohištvo z lesenim ogrodjem in dekorativno izrezljanimi nogami. Med tkaninami za oblazinjenje prevladuje žamet. Francoski slog poosebljajo tudi predalniki in vrata iz težkega kovanega železa − iz slednjega je lahko izdelano ogrodje postelje, ogledala, nočne omarice ali denimo klubska mizica.

francosko_pohistvo.jpg

Prevladujoče barve

Med barvami prevladujejo barva sivke, slonovine, zlati odtenki, temno rjava, sinje modra, svetlo rožnata, umazano vijolična, temnejša zelena in svetli toni s srebrnimi ali steklenimi dodatki. Sobe, opremljene v francoskem stilu, naj odsevajo svetlobo, barvne poudarke pa vnesete tudi s sobnimi rastlinami ali šopki barvitih rož.

Dekoracija in dodatki

Bivalne prostore popestrite z več detajli; izbirajte med čudovitimi okrasnimi blazinami, stenskimi umetninami ali prosto stoječimi kipci v beli barvi. Manjkati ne smejo niti kristalni lestenec, ki lepo okrasi strop, beneško steklo in sveža ali posušena sivka. V kuhinjo lahko na primer za modernejši videz na vidno mesto razstavite srebrne ali kovinske gospodinjske aparate, za pulte pa izberite črni granit ali skrilavec. Dnevno sobo okrasite s kaminom iz kamna, h kateremu dodajte železne ali bakrene detajle.

lestenec_5.jpg

Tkanine

Oblazinjeno francosko pohištvo, zavese, preproge, blazine in druge tkanine so običajno izdelani iz satena, svile in žameta, ki poskrbijo za razkošno podobo in udobje. Kombiniranje teh tkanin ima lahko osupljive rezultate.

Več fotografij prostorov, urejenih v francoskem stilu, pa si oglejte v naši galeriji.