Če razmišljate o nakupu okolju prijaznega pohištva, si preberite nekaj koristnih nasvetov.

Zavarujte naravno bogastvo

Ko kupujete otroško pohištvo, najprej preverite materiale, iz katerih je izdelano. Medtem ko je večina pohištva iz trdega lesa zelo lepa na pogled, pa za njihovo proizvodnjo porabijo veliko dragocenih dreves in tako krčijo gozdove. Namesto tega raje poiščite pohištvo, ki je narejeno iz pridelanega lesa. Ta drevesa so bila namreč zasajena z namenom pridelave in tako varujejo bolj ogrožene drevesne vrste. Mnogi proizvajalci zato že označujejo svoje linije izdelkov kot "zelene" in iz pridelanega lesa izdelujejo tudi otroško pohištvo.

kids_green_table_chairs_e1309777560755.jpg

Brez strupenih snovi

Sprijaznimo se − otroci so dostikrat bolj grobi do pohištva, posebno do robov. Zato mora biti njihovo pohištvo varno in nikakor ne sme vsebovati škodljivih snovi ali toksinov. Izberite pohištvo, ki je prebarvano z okolju prijazno in nestrupeno barvo ali premazi. Pri proizvajalcu pohištva preverite in se prepričajte o procesih proizvodnje, dodanih barvah ter polnilih, ki so jih uporabili za izdelek. Če imate staro ali podedovano pohištvo in niste povsem prepričani o njegovi varnosti, ga  najprej obrusite, nato pa prebarvajte z okolju prijaznimi barvami.

Reciklirani materiali

Proizvajalci in oblikovalci pohištva so v zadnjih nekaj letih pospešeno začeli uporabljati reciklirane, torej enkrat že uporabljene materiale. Ni pomembno, ali so iz starih porušenih zgradb ali kosov starega pohištva, presenečeni boste, koliko ponovno uporabljenih materialov ima lahko več življenj in so videti ravno tako dobri kot novi. Če imate to možnost, za otroško sobo izberite reciklirano mizo, stole ali posteljo.

kids_green_playhouse_e1309777683864.jpg

Kupujte lokalno

Varujte okolje in otroke, saj so oni naši nasledniki in naša odgovornost. Zmanjšajte stroške za prevoz pohištva in gorivo: pred izborom primernega pohištva za vaše otroke zato poiščite lokalne izdelke. Velikokrat namreč pozabimo, da je veliko lokalnih umetnikov ravno tako kreativnih in kvalitetnih kot znani svetovni oblikovalci.