Spletna stran Global Property Guide je objavila zanimive ugotovitve slovenskega statističnega urada in portala Slonep. Zaradi nasprotujočih si trditev je težko natančno razložiti, kakšen trend pravzaprav pri nas doživljamo. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v prvem četrtletju cena stanovanjskih hiš narasla za 4,11 odstotka, kar je največ od začetka finančne krize. Če odstotke uskladimo z inflacijo, so cene realno narasle za natanko 2,34 odstotka. Podatki statističnega urada so sicer v večini pridobljeni s pomočjo notarjev in davčne uprave.

Podatki slovenskega statističnega urada

Po podatkih statističnega urada je narasla tudi cena stanovanj v Ljubljani, in sicer za 4,12 odstotka; preostala slovenska območja pa naj bi doživljala padec cen. V prvem četrtletju so zabeležili 0,96-odstotno rast cen starejših stanovanj, 8,7-odstotno povečanje cen novo zgrajenih stanovanj in 6,37-odstotno rast cen novih hiš. Padec cen so opazili le pri starejših enodružinskih hišah, in še to samo za 0,27 odstotka. V drugem četrtletju leta pa so zabeležili dvig indeksa cen hiš za 4,66 odstotkov, kar usklajeno z inflacijo pomeni 4,82 odstotka.

clemonshouse002.jpg

Podatki portala Slonep

Nepremičninski spletni portal Slonep pa navaja popolnoma drugačne ugotovitve. Cene v zadnjem četrtletju naj bi se precej znižale: cene vseh stanovanj v Ljubljani naj bi tako padle za 3,06 odstotka, medtem ko rast cen opažajo le še za štirisobna stanovanja – usklajeno z inflacijo je cena zrasla za 1,93 odstotka.

bedroom_ljubljana_apartment_living_room.jpg

Na portalu Slonep so opazili tudi, da se je število nepremičninskih transakcij v prvem četrtletju letos zmanjšalo za 18,5 odstotka. To pomeni, da prodajalci čakajo s prodajo, ker bi neradi še dodatno znižali cene, kupci pa čakajo na to, da bodo cene še dodatno padle. Slovenski kupci nepremičnin so znani po svoji obotavljivosti - resni potrebujejo za odločitev za nakup tudi šest mesecev. Ne glede na različne podatke pa se povečuje povpraševanje po nepremičninah ob slovenski obali, za katere se zanimajo predvsem tujci.