Direktor gradbenega podjetja Charles Ruma je pred časom zbolel za rakom. Izkušnja mu je za vedno spremenila življenje, saj je ugotovil, da ta zahrbtna bolezen ne prizadene le starejših in šibkih. Po upešnem okrevanju se je začel aktivno boriti proti raku: skupaj s strokovnjaki iz centra za boj proti raku državne univerze v Ohiu je zgradil tako imenovani Dom upanja iz materialov, ki ne vsebujejo kancerogenih snovi.

Postavitev in zasnova hiše spodbujata zdravo življenje

Materiali za gradnjo hiše so bili izbrani zelo premišljeno. Izolacija kot tudi drugi gradbeni izdelki ne vsebuje formaldehida, ki je dokazano kancerogen. V hiši je vgrajen sistem za prečiščevanje zraka, ki ga sicer uporabljajo na oddelkih intenzivne nege v bolnišnicah, saj odlično prečisti zrak v prostoru.

healthy_kitchen_steam_oven.jpg

V kuhinji te velike hiše namesto klasične služi parna pečica, ki pomaga ohraniti hranilne snovi v hrani in preprečuje mesu, da bi zoglenelo. Študije namreč kažejo, da meso, ocvrto na visokih temperaturah ali pečeno na žaru nad odprtim ognjem, pospešuje raka trebušne slinavke.

Zelena okolica

Na dvorišču Doma upanja je zasajen zelenjavni vrt z izborom zdravega sadja in zelenjave, vključno z brokolijem, cvetačo, robidnicami, borovnicami in paradižnikom. Raziskave kažejo, da lahko prehrana z veliko živalskih maščob poveča tveganje za raka na debelem črevesju. Če pa jeste hrano, bogato z vlakninami, vam lahko ta pomaga raka celo preprečiti.

people_walking_in_park_jt.jpg

Debelost in pomanjkanje gibanja sta tudi povezana z nekaterimi vrstami rakavih obolenj, skupaj z rakom debelega črevesa, dojke in ledvice. Za spodbudo k gibanju stoji hiša ob parku, polnem sprehajalnih in pohodniških poti, nad garažo pa je urejena tudi domača telovadnica.

Seveda je težko reči, koliko ta inovativna hiša dejansko pomaga preprečevati razvoj raka. Vendar pa vsaka stvar šteje in če želimo preživeti dolgo in zdravo življenje, mora biti zdravo tudi okolje, v katerem živimo.