Če sami izdelujete večje količine komposta, ki ga ne morete sproti porabiti, ga lahko shranite na poseben kup v lesen zaboj ali plastični smetnjak. Tako vam bo pri roki spomladi, ko bo čas za sajenje novih rastlin.

Kako lahko shranjujete kompost?

Ena najlažjih metod hrambe kompostnega kupa je, da ga preprosto prekrijete s šotorsko ponjavo ali plastično folijo. S tem boste preprečili, da bi vlaga  deževnice ali sneg uničila kompost, vendar obenem dovolili, da malo vlage vseeno pronica v kup. Ponjavo ali folijo ob vznožju komposta obtežite z opeko ali večjimi kamni, da je veter ne more odpihniti ali razkriti.

kompost_pokrit_s_plastiko.JPG

Če vam na vrtu primanjkuje prostora za hrambo komposta na tleh, uporabite kompostni zabojnik. Postavite ga na nemoteče mesto na vrtu, kjer se bo vključil v okolico in je s svojo obliko ne kazil. Vsebino zabojnika občasno obrnite oziroma premešajte, da se ne bo pokvarila.

Namesto namenskega kompostnega zaboja lahko vzamete tudi plastičen smetnjak ali škatle. Za bolj kakovosten kompost vam priporočamo, da v tem primeru kompost redno obračate, in sicer tako, da vlažno spodnjo plast obrnete na vrh, vrhnjo pa premaknete k tlom. Če opazite, da mu primanjkuje vode, ga rahlo navlažite in premešajte.

kompost_v_smetnjaku.jpg

Kako shranjujete kompostni čaj?

Kompostni čaj je tekoče organsko gnojilo, ki ga sami pripravimo tako, da v platneno vrečo natrpamo kompost in jo nato postavimo v vedro z vodo, kjer se hranilne snovi raztopijo v vodo. Za kompostni čaj trdijo, da celo odganja insekte in druge škodljivce z vrta. Shranite ga v zaprti in lahki posodi – za največ šest dni – če pa ga želite hraniti dlje časa, boste morali zagotoviti prezračevanje, denimo z akvarijsko črpalko.