Vlaga lahko v kletnem prostoru naredi veliko škodo, še posebno, če so tam lesene talne obloge, saj bo les skoraj zagotovo načela. Zaradi tega vam priporočamo, da v klet ne montirate tal iz trdnega masivnega lesa, ampak posežete po drugih možnostih: na primer izberete inženirsko obdelan les ali plavajoči pod.

Inženirsko obdelan les

Industrijsko obdelane talne obloge, denimo laminat, ki jih lahko neposredno položimo na betonske površine, so ena od možnih rešitev, kako v klet dodate lesena tla, ki jih vlaga ne bo uničila v kratkem času. Še vedno pa vam svetujemo, da pred tem pokličete gradbenika, ki bo izmeril stopnjo vlažnosti prostora in najbolje ocenil, kakšen les je najprimernejši.

klet_lesena_tla.jpg

Plavajoči pod

Druga precej pogosta možnost je, da v klet vgradite tako imenovani plavajoči pod. Ta je enostavnejši za namestitev, saj za pritrditev ne potrebujete lepila ali žebljev. Plavajoči pod se, kot že nakazuje ime, premika: skupaj s spremembami v okolju se krči ali razteza. Pod lesenimi talnimi oblogami morate sicer dodati še posebno pregrado, ki bo preprečevala vlagi, da se iz tal v večjih količinah dvigne do lesa.

Ali naj izberem masivni les?

Če bi vseeno radi uživali na prilepljenih tleh iz masivnega lesa, se natančneje prepričajte, ali je vgradnja v klet res dobra izbira. Postavite si več vprašanj. Če imate v kleti gospodinjske aparate, kot je pralni stroj, preverite, ali so morda na katerem delu zarjaveli? Ali ste na stenah ali v kotu opazili plesen oziroma glivice? Ste na zidovih opazili vodne kapljice ali madeže vlage? Se je barva s sten že začela luščiti? Ali trenutno uporabljate izsuševalnik zraka?

wood_floor_finished_basement_lg.jpg

Ko boste odgovorili na zastavljena vprašanja, boste natančneje vedeli, ali morate ukrepati proti težavam z vlago. Če ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, najdite vir vlage in ga odpravite, preden v prostor namestite lesena tla. Po možnosti stene in tla dodatno izolirajte, v prostor pa postavite tudi ventilator ali prenosni grelnik, ki izsušita zrak.