Za začetek je vedno treba najprej prebrati proizvajalčeva navodila za uporabo, preden prvič prižgete napravo. Izberite pravo motorno žago in ustrezno rezilo. Če uporabljate žago z desno roko, izberite takšno z rezilom na levi strani in obratno. Rezilo morate namreč med žaganjem dobro videti, da naredite čisti rez; naslanjanje in kukanje čez je zelo nevarno, saj vam zlahka spodrsne in vas delček lesa ali celo rezilo zadeneta v glavo.

Preventivni ukrepi

Pred začetkom žaganja si vedno nataknite zaščitna oblačila in očala, ušesne zamaške ter zaščitno dihalno masko; še posebno, če pričakujete veliko žagovine. Majhen kos lesa vam hitro prileti v oko, resne poškodbe pa lahko povzroči že tudi najmanjši košček. Glasen zvok motorja in žaganja lahko poškoduje vaš sluh, žagovina pa draži dihala in pospešuje bolezni, kot so astma, bronhitis in kronična obstruktivna pljučna bolezen, zato vedno uporabite zaščitno masko tudi čez usta.

chainsaw_safety_600x600.jpg

Ščitnik rezila

Motorne ali električne žage imajo nad rezilom običajno vgrajena varovala, vendar veliko uporabnikov te ščitnike obrne navzgor, da  jim niso napoti. Tega vsekakor ni priporočeno početi, kot tudi ne tega, da se zanašate le na ščitnik rezila.

Med žaganjem

Kadar med žaganjem motorne žage ne uporabljate, se prepričajte, da jo položite na varno začasno mesto, rezilo pa naj bo obrnjeno stran od vas. Umaknite prste z gumba za vžig tisto sekundo, ko nehate obdelovati lesene površine. Naj se rezilo samo ustavi, nato pa ga ročno povlecite iz lesa.

chainsaw_safety_suit_500x500.jpg

Če je vaša žaga električna, držite prste stran od gumba za vžig, medtem ko priklapljate ali izklapljate električni kabel iz vtičnice. Nikoli ne žagajte vzvratno. Dobro je tudi, če kabel navijete na kolut, da se slučajno ne zapletete vanj, ko se z žago premikate naokoli.