Velikost je pomembna

Letos smo opazili inovacije, ki se izkazujejo s svojo velikostjo, kot je denimo največji pralni stroj podjetja LG, ki lahko opere kar 12 kilogramov perila, ali pa Samsungov največji hladilnik z zamrzovalnikom. Slednji uporablja tehnologijo EcoSlim, zaradi katere so stene hladilnika tanjše, tako da ima novi hladilnik kar 400 litrov prostornine.

Pametni telefon, povezan z napravami

Glede na to, da ima vedno več ljudi pametne telefone, so nekateri veliki izdelovalci gospodinjskih apartov začele ponujati nov način, kako se povežete z vašimi hišnimi napravami. Pri Samsungu so na primer predstavili, kako lahko s pametnim telefonom na daljavo vključite robotski sesalnik; podjetje LG pa je razkrilo pametni telefon, ki ga lahko uporabimo za daljinsko vključitev pralnega stroja.

Poenostavitev življenja

Bosch je predstavil pralni stroj, imenovan i-Dos, ki namesto vas izmeri, koliko pralnega praška morate dodati. Pri LG so razstavili parni pomivalni stroj, ki ne potrebuje predhodnega ročnega pranja posode. Philips pa je razkril likalnik, ki ga lahko uporabljamo za vse tkanine na isti nastavitvi. Plošča likalnika namreč po besedah proizvajalca ne bo zažgala materialov, tudi če jo pustite na oblačilu pet minut.

ifa_v_clanku_1.jpg

Molk je zlato

Glavna prednostna naloga podjetij Beko in Bosch je bila ustvariti čim tišje naprave. Beko je oznanil, da je njihov novi pralni stroj, imenovan Silent Tech, najtišji, Bosch pa je predstavil tihi sesalnik ProSilence, ki oddaja zvok, enak 71 decibelom.

Tehnologije pametnih omrežij

Več družb, vključno z Boschem, Samsungom in LG, je razkrilo, da razvijajo nove tehnologije, ki bi njihove izdelke povezale s števcem porabe električne energije. To bi v praksi pomenilo, če bi ponudniki energije imeli čez dan več tarif (denimo pranje ob določenem času je cenejše), bi se lahko naprava sama vključila takrat, ko je električni tok najcenejši.

Še bolj energijsko učinkovite naprave

Vse večje blagovne znamke so predstavile energijsko učinkovite naprave. Samsung je pokazal svoj novi pralni stroj EcoBubble, ki porabi 70 odstotkov manj energije kot standardni pralni stroj. Beko pa novi pomivalni stroj DFN 71046 X30, ki naj bi celo podrl rekord energijske učinkovitosti naprav.

ifa_v_clanku_2a.jpg

Učinkovita poraba vode

Poleg energijske varčnosti so večja podjetja začela razmišljati tudi o varčni porabi vode. Pri Boschu so predstavili pomivalni stroj Eco2 – ta med pranjem porabi le sedem litrov vode, zahvaljujoč vodnemu zbiralniku, vgrajenemu v stroj, ki zadnje tri litre vode pri izpiranju shrani in uporabi v začetku naslednjega pranja.

Pametno kuhanje

Beko je pokazal nekaj zanimivih interaktivnih funkcij svoje nove pečice, medtem ko je LG predstavil novo tehnologijo mikrovalovne pečice Lightwave.

ifa_v_clanku_2.jpg

Naprave, ki same zaznajo problem

Tako Samsung kot LG sta razvila nove pametne načine, ki vam lahko prihranijo težave s popravili. LG je razvil serijo piskov, ki bi lahko pomagali serviserjem naprav ugotoviti problem in hitreje popraviti stroj.

Interaktivnost naprav

Interaktivne plošče so zagotovo največji trend sejma IFA 2011. Interaktivna plošča na mikrovalovni pečici podjetja Beko ponuja tudi recepte, lahko pa jo uporabimo tudi kot okvir za digitalno fotografijo. Samsungov pametni hladilnik pa omogoči dostop do kuhinjskih receptov in celo do spletnih družbenih omrežij.

Več fotografij s sejma IFA 2011 si oglejte v fotogaleriji, več o razstavi gospodinjskih aparatov Home Appliances@IFA pa si preberite tukaj.