Konzervansi pa uničujejo mikrobe in naredijo barve obstojnejše. Mikroorganizmi namreč napadejo skoraj vse materiale in jih postopoma razgrajujejo. Dobro se počutijo tudi v stenskih barvah, v katere pridejo s surovinami, pomožnimi materiali, stroji ali preprosto iz zraka.

Razkrajanje površin materialov

paint2.jpg

Bakterije, kvasovke, glive in plesni lahko povzročijo veliko škode. Če v prostoru vladajo pravi pogoji, se ti mikroskopski škodljivci razmnožujejo z veliko hitrostjo. V zelo kratkem času se število mikrobov poveča kar za štirikrat; iz nekaj sto primerkov se jih lahko v nekaj urah razvije več kot tri milijone.

Prve znake masivnega napada mikroorganizmov prepoznamo po vidnih spremembah, ki jih začnemo opažati na barvi: vonj po gnilobi, ustvarjanje grudic, polnih bakterij, razbarvanje površine ali spremembe v pH-vrednosti in v končni fazi popolna deformacija pobarvane površine. Zato proizvajalci v barve dodajajo konzervanse, ki jih prilagodijo posameznemu izdelku in varnostnim zahtevam.

Konzervansi za obstojnejšo barvo

paint_room4.jpg

Sredstva za konzerviranje uničujejo mikroorganizme na dva načina: napadejo strukturo membrane ali pa neposredno napadejo sestavne dele njihovih celic. Po pravilih morajo biti konzervansi enostavni za uporabo in doziranje, nikakor pa ne smejo negativno vplivati na tehnične lastnosti barve. Z drugimi besedami – morajo biti kompatibilni s sestavinami barve. Hkrati pa konzervansi ne smejo škoditi našemu zdravju, zato se pred nakupom pozanimajte, da jih v barvi ni preveč.