Prva pomoč

Vložite v dobro opremljen paket za prvo pomoč. Od časa do časa preglejte, če je še vse notri in če je še uporabno – od velikih in malih povojev do gumijastih rokavic. Če še niste opravili tečaj prve pomoči, ga začnite obiskovati čim prej. Pa tudi če ste ga že, je pametno pridobljeno znanje večkrat obnoviti.

Požarna varnost

Tudi doma se lahko na možnost požara že prej pripravite in vadite, kako bi ukrepali. Ali vsi v družini veste, katere izhode lahko uporabite v sili? Lahko se dogovorite tudi, kje zunaj hiše ali bloka bi bila zbirna točka, kjer bi se v primeru požara vsi družinski člani zbrali in tako vedeli eden za drugega, da so na varnem.

3695smoke_detector.jpg

Najbolje, da se v družini zberete in razmislite, kako bi ukrepali v primeru požarne ogroženosti. Otrokom razložite na primer, kaj naj storijo, če se vklopi detektor dima ter kako naj ukrepajo, če je izhod neprehoden. Dimu se lahko delno izognete tako, da ostanete sklonjeni oziroma čim bolj pri tleh. Če med požarom odpirate vrata, morate prej preveriti, ali so za njimi ognjeni zublji. Če imate več nadstropij, razmislite, kako bi najhitreje prišli ven. Lahko si kupite tudi lestev za primer požara, ki jo zataknete za okvir okna.

Kako preprečiti požar?

Ker je seveda najbolje, da do požara sploh ne pride, se pogovorite tudi o ukrepih, kako ga preprečiti. Nikoli ne pustite loncev na prižganem štedilniku brez nadzora, prav tako ne sveč. Če kdo kadi, naj odlaga ogorke na za to primerno mesto in pazi, da ne tlijo več. Pazite, da so vnetljive snovi, kot so bencin in barve, spravljene proč od iskric in plamenov.

Če imate kamin, poskrbite za zaščito pred ognjenimi iskricami ter uporabljajte vžigalnike in vžigalice, ki so prirejene tako, da jih otroci ne morejo prižgati. Za vsak primer jih spravite še na njim nedostopnem mestu. Še posebno v božičnem času pazite, da ne boste preobremenili električne napeljave. V novih domovih bi sicer moral biti vsaj en detektor dima v vsakem nadstropju, ki naj ima tudi rezervne baterije. Splača se vam vložiti tudi v detektorje ogljikovega monoksida. Ta plinski ubijalec je namreč brez vonja in okusa in ga ne morete zaznati sami.

fire_extinguisher_2.jpg

Gasilni aparati v družinskih hišah sicer niso obvezni, vendar pa gasilci priporočajo, da jih imate. Če ga boste kupili, naj bo večnamenski. Poglejte, do kdaj ima rok uporabe in preverite, ali ga znajo vsi družinski člani uporabiti.