Kombiniranje linij in oblik vam bo pomagalo, da boste našli shemo, ki poudarja najboljše lastnosti na vašem vrtu in ga vizualno povezuje z vašo hišo. Preden pa začnete, si skicirajte načrt.

Skicirajte osnovno postavitev

Najprej vrt izmerite in določite meje. Te na grobo skicirajte s svinčnikom. Ne zapletajte se preveč natančno z meritvami, a vseeno poskusite vrt skicirati tako, da boste čim bolj zadeli razmerja med mejami. Označite stalne elemente, kot je položaj hiše, vrat in oken ter na primer terase, vodnjaka in velikih dreves – torej vsega, kar bo ostalo nespremenjeno tudi pri novi postavitvi. Posebej označite tudi tiste elemente, ki jih želite z novim dizajnom skriti – na primer lopo ali kompostni kup. To je torej vaša osnovna postavitev. Raje si naredite več fotokopij – tako lahko preizkusite več možnosti na osnovni postavitvi!

modern_contemporary_family_garden_decoration.jpg

Zapolnite shemo z linijami in oblikami

Glejte na svoj načrt vrta kot na prazen okvir za sliko, ki ga lahko zapolnite s kakršnimi koli črtami ali oblikami. Črte bodo vodile vaš pogled skozi vrt do tistih območij, ki bodo še posebno pritegnila vašo pozornost. Tekoče linije in zaobljene oblike dajejo vrtu neformalen videz, medtem ko so lahko krogi vključeni tako v formalen kot neformalen dizajn. Ravne črte, kvadrati in štirikotniki delujejo bolj formalno in ustvarjajo preprost okvir za vrtove vseh velikosti. Za bolj sproščen videz jih lahko postavite diagonalno.

Upoštevajte razgled

Ko načrtujete shemo za vrt, upoštevajte, kakšen razgled boste imeli nanj z velikih oken. Ob pogledu na najlepše dele vrta – kot sta potka, ki vodi nekam v daljavo, ali pa ribnik - si verjetno želite uživati vsak dan tudi iz tople notranjosti hiše. Če imate dober razgled na vrt, narišite črte, ki bodo pogled še dodatno usmerjale nanj in ne proti mejam. Z notranjimi pregradami lahko razdelite vrt na različne dele ali pa ustvarite element presenečenja, tako da  uto ali klopco skrijete pred pogledi.

garden_pond_1.jpg

Zakrijte pomanjkljivosti in poudarite prednosti

Linije in oblike lahko pri snovanju dizajna s pridom izkoristite, ko hočete zakriti manjše napake na svojem vrtu. Vrt lahko oblikujete tako, da bo na videz daljši, širši ali pa krajši. Dolg, ozek vrt lahko na primer ''razbijete'' tako, da ustvarite več manjših območij, ki jih je treba prehoditi vsako posebej. Različne dele lahko ustvarite s spremembo talne površine (na primer gramozom, tlakovci ali lesom) ali pa tako, da zasadite višje rastline, ki služijo kot zaslon med različnimi območji.

clean_and_green_landscape_design.jpg

Zdaj se lahko lotite dela

Ko ste zadovoljni s svojim dizajnom, je čas, da vzamete v roke merilni trak in si naredite natančnejši načrt. Tako boste lahko izračunali, koliko materiala še morate kupiti. Lahko si naredite tudi beležnico, ki jo boste polepili s fotografijami in idejami iz katalogov. Tako boste svoji viziji dodali več barve, beležka pa vas bo hkrati opominjala, kaj želite doseči.