Vendar pa nakupovanje takšnih zrcal ni tako težko, kot si morda mislite. Da bi zares dobili avtentično starinsko zrcalo in ne le reprodukcije, morate pred nakupom narediti nekaj raziskav.

Okvir naj bo ročno izdelan

Tako kot vsi starinski kosi morajo biti tudi starinska ogledala narejena ročno. Takšni naj bodo tudi vijaki na lesenem okvirju – vidni morajo biti različni spiralni vzorci in širina, tudi zareze ne smejo biti točno v središču in čisto enake. Starinski furnir iz lesa je debelejši kot tisti, ki ga uporabljajo danes, in nima uniformiranega videza. Tudi širina ni na vseh mestih enaka.

Tanko in valovito steklo

Tudi steklo na zrcalu kaže na pravo starost. Biti mora tanko in rahlo valovito. Odsev ni čisto jasen, na robovih pa je steklo včasih malo obrabljeno in razpokano. Poglejte, če sta kje kakšna označba ali logotip, ki kažeta, kdaj je bilo zrcalo izdelano in kdo ga je izdelal.

21520083538mirror3.jpg

Preden se odpravite po nakupih, tudi razmislite, koliko ste pripravljeni odšteti. Cena je odvisna tudi od velikosti in tipa zrcala – velika stenska zrcala lahko namreč stanejo tudi nekaj tisoč evrov.

Kje najti starinsko ogledalo?

Starinarnice so krasna izhodiščna točka za vaše iskanje. Ogledala tam so sicer dražja, saj hoče imeti tudi prodajalec nekaj dobička. Prednost pa je, da boste tako vedeli, da je zrcalo original in ne reprodukcija. Seveda pa se morate prej pozanimati tudi o cenilcu, njegovem ugledu, profesionalnosti in strokovnosti.

Poleg starinarnic so primerna mesta za iskanje starinskih ogledal tudi trgovine iz druge roke, garažna prodaje in zbiranje predmetov za dobrodelne namene. Ljudje namreč pogosto sploh ne vedo, kako vredne predmete darujejo. Tudi na bolšjem sejmu ali avkcijah se včasih najde kak zaklad. Kar nekomu pomeni le neko staro ogledalo, ki se je valjalo po podstrešju, je za nekoga drugega neprecenljiv starinski kos.

mr_32jdrdj.jpg

Seveda se vam splača pobrskati tudi po podstrešju vaše babice. Tam se vedno najde kaj zanimivega. Druga možnost je kupovanje preko spleta, na primer na eBayu ali Amazonu. Vendar pa morate biti tudi tu previdni in vedeti, s kom imate opravka. Nikoli ne izdajte osebnih podatkov.

Ko boste našli svoje starinsko zrcalo in ga obesili na steno, morate skrbeti, da bo ostalo čisto in bleščeče. Ni vam treba kupovati dragih in ostrih čistil za steklo – tudi preprosta voda in kis bosta opravila svoje delo, za večji sijaj pa steklo zdrgnite s časopisnim papirjem.