V okoliško krajino dodajte most

Krajina v okolici vašega doma naj živi tudi v hladnejših mesecih, kar najlažje dosežete z manjšim potočkom ali ribnikom, čez katerega dodate manjši leseni most v rustikalnem stilu. Namesto prave vode lahko izdelate tudi tako imenovano suho potočno strugo, ki je pravzaprav imitacija pravega potoka, le brez vode. Suhi potok naredite iz kamenčkov in rečnega proda, in sicer tako, da kamne zložite enega zraven drugega v obliki struge, ki naj bo na sredini za kak centimeter nižja od kamenja na robu, da se v času dežja tam nabere deževnica.

Obnovite prehodne pešpoti

Raven betonski dovoz in vrtne steze lahko pokvarijo končno podobo dvorišča ali območja za hišo, saj so videti zelo dolgočasni. Betona se raje znebite in izberite na pogled bolj privlačne materiale, s katerimi obložite poti, na primer kamnite plošče ali lesene deske.

walkway_flagstone_pond_1.jpg

Dekorativno obrezane žive meje

Na obrobje vašega vrta ali zemljišča posadite zimzeleno živo mejo, saj je le-ta zelo priljubljen element pokrajine. Mejo umetniško obrežite, tako da ustvarite preproste geometrijske oblike ali podobe živali, kot so labodi, sloni ali zajci. Če dvomite v svoje sposobnosti, lahko pokličete strokovnjaka, ki bo delo opravil natančno.

Načrtovanje postavitve razsvetljave

Urejanje krajine pa ne pomeni vedno, da v okolje dodamo nov krajinski element. Dizajnu krajine namreč lahko dodate globino, če spremenite postavitev zunanje razsvetljave. Dramatičen učinek boste pričarali s strateškim umeščanjem svetil, ki jih postavite nad okrasno drevo ali kipec ali pod njima. Vir svetlobe umestite tudi v neposredno bližino ribnika ali drugega vodnega vira.

garden_lighting_for_beautiful_landscape.jpg

Rešitev za manjše krajine

Navdih za urejanje manjše krajine lahko najdemo v japonskih vrtovih. Manjši prostor lahko navidezno povečamo tako, da večja drevesa, grmovnice in skale postavimo v ospredje, medtem ko manjše elemente umestimo zadaj. Vse podrobnosti in okrasne krajinske predmete, ki so videti bolj drzni, zato zložite v ospredje, za ozadje pa uporabite več različnih tekstur, a manj podrobnosti.