V podjetju Mesec, d.o.o., se ukvarjajo z vodo – z njenim čiščenjem, filtriranjem, mehčanjem, ioniziranjem in podobnim. Kakšen je sploh smisel tako širokega pristopa k vodi, če pa je ta tako kakovostna?

Vodni kamen lahko postane nočna mora

»Kakovost vode je kompleksna ocena, zato vodo v Sloveniji težko opišemo tako na kratko,« nas je takoj ustavil sogovornik Miloš Mesec: »Vodo z različnih območij lahko primerjamo med seboj, za posamezne predele lahko izpostavimo neke značilnosti, vendar pa težko posplošimo lastnosti vode v vsej državi. Tudi s trdoto vode je podobno, ni skupne ocene. Kdor ima težave z vodnim kamnom, dobro ve, da je trda voda problem, kdor jih nima, pa mu je to prihranjeno.«

Proti vodnemu kamnu se v grobem lahko borimo na dva načina. Prvi je običajno mehčanje vode z ionskimi mehčalci Aqua, pri čemer se iz vode odstrani del raztopljenega apnenca; z meritvami vode pred in po vstopu v napravo lahko to enostavno dokažemo. S kondicioniranjem vode oziroma nevtralizacijo vodnega kamna pa se trdota vode v bistvu ne spreminja. Takšne naprave, ki ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, zmanjšujejo izločanje vodnega kamna, zato so učinki nevtralizacije in mehčanja podobni – manj odlaganja vodnega kamna na kopalniških in kuhinjskih elementih, zaščita grelnikov in vodovodne napeljave, čistejša posoda in manj razdražena koža.

mesec.jpg

»Kdor ima srečo, da uporablja vodo z malo vodnega kamna, se ne zaveda, kakšno moro lahko ustvari trda voda. Saj ne gre le za listaste kozarce in umazano tuš kabino po vsaki uporabi. V grelnikih vode se lahko v nekaj letih nabere več kot dvajset kilogramov vodnega kamna, že 3 mm debela obloga na stenah pa poveča račun za segrevanje vode za 25 odstotkov. Podobno se zgodi v pomivalnem in pralnem stroju ter tudi na pipah. Že po dveh letih se zgodi, da se pipe ne zapirajo več dobro in ventili ne tesnijo tako, kot bi morali. V najhujših primerih je vodni kamen resna težava in takrat je jasno, kakšen pomen ima naše delo,« pojasnjuje sogovornik.

Univerzalnega odgovora ni

V podjetju Mesec, d.o.o., opažajo zelo dober odnos strank do filtriranja in mehčanja vode. V zadnjih letih je zrasla informiranost javnosti o reševanju težav z vodnim kamnom in kupcem je vse bolj jasno, kaj je kakovosten sistem za filtriranje oziroma mehčanje: »Pomembna sta dober izdelek in dober svetovalec. Mi nismo zgolj prodajalci, temveč dajemo nasvete in iščemo rešitve. Vsaka stranka ima drugačno vodo, drugačne želje in možnosti izvedbe. Včasih namestimo le lokalno napravo, drugič hišni sistem z mehanskim filtriranjem, ionskim mehčanjem in UV-dezinfekcijo vode, ki je nujen končni proces pri rezervoarjih deževnice. Univerzalne rešitve ni, zato so za vsako rešitev potrebne izkušnje in veliko znanja. Vedno smo se ukvarjali z vodo. Filtracija, mehčanje, pitna voda, deževnica, ionizacija – z vodo se ukvarjamo 100-odstotno.«