Zaprte prostore izolirajte s kamnom

Povečajte energijsko učinkovitost sten vašega stanovanja tako, da zidove z notranje strani obložite z opeko, kamnom ali kameno volno. Izolacija na osnovi kamna oziroma recikliranega stekla namreč ne vsebuje škodljivih kemikalij, ki jih najdemo v standardnih izolacijskih materialih. Izolacija iz kamna je negorljiva, odporna proti plesni in je varna celo za uporabo v šolah.

Izolacija iz recikliranih lesenih izdelkov

Namesto kamna lahko uporabite tudi recikliran les. Med najpogostejšimi recikliranimi materiali najdemo pluto, ki je običajno izdelana iz lubja hrasta. Vinski zamaški iz plute so odličen vir izolacije, ker zadržijo toploto v notranjosti, obenem pa so prijazni do okolja, saj ni treba sekati novih dreves.

cork_izolacija.jpg

Izolacija iz časopisov

Stare časopise in revije raje ponovno uporabite, namesto da jih vržete v smetnjak. Če imate v kleti gole vodovodne cevi, okoli njih ovijte časopisni papir, da vzostavite stalnejšo temperaturo vode. Zaradi izoliranih cevi boste namreč zmanjšali porabo energije za ogrevanje vode, elektriko ali zemeljski plin; pozimi pa cevi najverjetneje ne bodo zamrznile.

Izolacija iz celuloze

Celuloza je najpogosteje rabljena organska spojina na svetu, zato so skrbi, da bi je zmanjkalo, povsem odveč. Narejena je iz recikliranega papirja in vsebuje najvišjo reciklirano vsebnost katerega koli izdelka na trgu. Ta izolacija pomaga krepko zmanjšati izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

cellulose_insulation2.jpg

Ponovno uporabljene tkanine: volna

Odličen vir okolju prijazne izolacije, ki kakovostno poveča energijsko učinkovitost vašega doma, je tudi ovčja volna. Odporna je na vodo, požar in je trajnostna, saj jo lahko večkrat ponovno uporabite. Ni škodljiva za vaše zdravje, saj ne vsebuje steklenih delcev. Poleg tega boste zaradi volne porabili manj energije za ogrevanje/ohlajanje, kot bi jo potrebovali, če bi bil izolacijski material iz sintetičnih materialov.

Izolacija iz džinsa

Priporočamo vam, da izberete 90 odstotkov recikliranega džinsa, drugih 10 odstotkov pa naj bodo bombažna vlakna. Izolacija iz džinsa je prav tako (energijsko) učinkovita in varna za uporabo, hkrati pa ne škoduje okolju.