Zimski vrt

Ta zaživi v polnem sijaju prav v zimskem času, ko sem prenesemo prezimno neodporne rastline, ki smo jih imeli čez leto na prostem. Da bo prostor kar najbolj izkoriščen, gojimo raznovrstne rastline v različnih ravneh od tal do visečih košar. Svetlobe je v njem zadosti, da lahko uživamo v pridelku citrusov, kot so limone in grenivke, dišeči plezajoči jasmin pa bo prostor oplemenitil z vonjem in z njim zapolnil sleherni kotiček.

zimski_vrt1.jpg

Rastlinjak

Gojenje rastlin v rastlinjaku ima številne prednosti pred gojenjem na prostem, saj podaljša jesenski čas, spomladi pa omogoči zgodnejši začetek. V grobem delimo rastlinjake na mrzle ali neogrevane, hladne, kjer ne zmrzuje, in tople oz. ogrevane. Mrzel rastlinjak sicer ščiti rastline pred zunanjimi dejavniki, kot sta dež in veter, vendar je v zimskem času, sploh ponoči, v njem skoraj tako hladno kot na prostem. V hladnem rastlinjaku se pozimi čez dan ogreje na okoli 10 stopinj Celzija in ponoči ohladi do največ 2 stopinji, v rastlinjaku s skrbno nadzorovanim ogrevanjem pa bomo uživali v tropskem paradižu vse leto.

Izbira rastlin in razvrstitev v prostoru

Rastline najpogosteje dopolnjujejo notranjo ureditev in poudarjajo posamezne detajle, lahko pa so tudi osrednja zanimivost prostora. Veliko je rastlin, ki jih lahko gojimo v hiši in v rastlinjaku. Nekatere imajo lepe cvetove, spet druge pa zanimivo zelenje od listov do stebel. Podobno kot pri urejanju gredic sta tudi pri razporejanju rastlin v notranjem prostoru potrebna določena spretnost in poznavanje. Naravna svetloba je odvisna od števila, razporeditve in velikosti oken, spreminja pa se tudi z letnimi časi.

Svetli prostori ustrezajo sočnicam in rastlinam z volnatimi ter voščenimi listi, temnejši pa praprotim in bršljanom. Večina notranjih rastlin uspeva v razpršeni svetlobi in le malo je takšnih, ki jim ustreza neposredno sonce. Rastline s pisanimi listi potrebujejo več svetlobe kot tiste z zelenimi, ob njenem pomanjkanju pa ti postanejo neizraziti, majhni in bledikavi. Posamezne vrste so občutljive za prestavljanje, zato jim namenimo stalno mesto in poskušajmo čim manj motiti njihov mir. To velja za fikuse, ki lahko že, če obrnemo posodo ob pospravljanju, začnejo odmetavati listje.

rastlinjak_roze.jpg

Viseče posode

Viseče košare so priljubljene za gojenje rastlin na prostem in v notranjem prostoru zaradi praktičnosti in videza. Na voljo so v različnih oblikah, ob postavitvi pa moramo upoštevati, da bomo morali rastline, posajene vanje, tudi zalivati. Zato jih namestimo tako, da bo to čim lažje. Košare, napolnjene z zemeljskimi substrati in s posajenimi rastlinami, so težke, posebno po zalivanju, zato naj bodo dobro pritrjene. Zasaditev lahko med letom tudi spreminjamo in damo prednost tistim rastlinam, ki so v določenem času najbolj zanimive.

Vzgoja večjih rastlin

Rast oljke v zimskem vrtu je lahko zelo hitra, zato z redno močno rezjo skrbimo za njeno obliko in primerno velikost. Bugenvileja pa bo lepo zapolnila ponujeno oporo, ki jo bomo speljali tako, da bosta njena rast in barva cvetja kar najbolj učinkoviti.

V temačnih zimskih dneh nam bodo rastline v zimskem vrtu ali drugje v hiši pričarale nekaj vrta, kot smo ga vajeni v bolj prijetnih mesecih. Paleta barv, oblik in tekstur je tako pestra kot izbira rastlin za gojenje na prostem, zato za prave ljubitelje ni nikoli dolgočasno.