Ker ima danes že skoraj vsako gospodinjstvo teflonsko ponev, so opozorila, ki prihajajo iz ameriške Agencije za zaščito okolja, upoštevanja vredna. V raziskavi so ugotovili, da lahko spojina PFOA sproži razvoj raka jeter, testisov, trebušne slinavke in dojk, vpliva pa lahko tudi na delovanje živčnega, hormonskega in imunskega sistema. Pri močnem segrevanju teflona se namreč začnejo sproščati hlapi politetrafluoretilena, ki so lahko dražilni za kožo, oči in dihalno sluznico. Vdihavanje hlapov lahko povzroči gripi podobno bolezen, vročico polimernih hlapov, ki so jo opazili pri delavcih, ki delajo v tovarnah teflona. Podjetje DuPont, izumitelj teflona, se je znašlo na udaru tožb in jih je nekaj že izgubilo. Skupaj z drugimi proizvajalci mora potencialno rakotvorno kislino PFOA najkasneje do leta 2015 umakniti iz proizvodnje.

Teflon oddaja kemikalije, ko se močno segreje

Teflon oddaja nevarne kemikalije samo takrat, ko ga segrejemo na zelo visoko temperaturo, opozarjajo na slovenskem Inštitutu za varovanje zdravja. Pri temperaturi nad 200 stopinj Celzija se začnejo iz njega sproščati fluorirane kemične snovi, ki so zelo škodljive predvsem za dihala ptic. Snovi, ki škodujejo ljudem, pa se začnejo sproščati pri temperaturah 350 stopinj in več. Temperature, pri katerih pripravljamo živila, so običajno nižje od tistih, pri katerih nastajajo razgradni produkti teflona. Zato je zelo pomembno, da prazne posode nikoli ne segrevamo dlje kot tri minute. Ko je v posodi hrana, pa prekomerno segrevanje zaznamo po vonju in dimu. Olje začne smrdeti po zažganem pri 270 stopinjah, kar je nižje od temperatur, pri katerih se začnejo iz teflona sproščati nevarne snovi, zato lahko pravočasno ukrepamo.

teflon2.jpg

Od leta 2010 morajo biti izdelki v Evropski uniji, ki vsebujejo nevarne snovi, označeni z mednarodno dogovorjenimi in zakonsko predpisanimi znaki, stavki ali besedami, ki potrošnike opozorijo na nevarne lastnosti kemikalij, ki jih vsebuje izdelek. Evropska unija je tako postala del poenotenega svetovnega sistema označevanja nevarnih kemikalij v izdelkih. Uredba REACH o obveznem preverjanju in registraciji pa evropskim potrošnikom zagotavlja pravico, da so obveščeni o nevarnih kemikalijah ali snoveh v izdelkih, ki zbujajo veliko zaskrbljenost. Ko boste torej naslednjič kupovali teflonsko posodo, dobro preglejte informacije na embalaži ali jih zahtevajte od prodajalca. Kadar izdelek ni ustrezno označen s podatki o (ne)varnih lastnostih, se nakupu raje odrecite.

Tefalova posoda brez PFOA

Eden vodilnih proizvajalcev teflonske posode Tefal je poskrbel za to, da so njegovi izdelki z oblogo proti prijemanju neškodljivi. V Tefalovi posodi ni za okolje in zdravje potencialno nevarne kisline PFOA, kar potrjujejo od leta 2003 opravljene neodvisne raziskave v svetovnih laboratorijih. Tefalovi premazi proti prijemanju so narejeni iz PTFE (kratica za politetrafluoroetilen), ki ni škodljiv ter ne reagira v stiku s hrano, vodo ali čistili, uporabljajo pa ga tudi v medicini za srčne spodbujevalnike, umetne arterije in umetne kolke. Tudi če snov zaužijemo, je popolnoma neškodljiva. V Tefalu opozarjajo, da v razpravah o premazih proti prijemanju pogosto pride do zamenjave pojmov PFOA in PTFE, in zagotavljajo, da je uporaba PFTE za teflonske posode varna, kar so potrdile javne zdravstvene ustanove v Evropi in ZDA.

teflon1.jpg

Tefal je iz svoje proizvodnje izločil tudi svinec in kadmij, čeprav zakonodaja proizvajalcev k temu ne zavezuje. Ugotovili so namreč, da se lahko ti težki kovini, ki sta v pitni vodi strogo prepovedani, izločata iz emajla posod, še posebno, če jih pomivamo v pomivalnem stroju – snovi se lahko z detergentom razpršijo po drugi posodi in jih zaužijemo. Dobro je vedeti: kadmij je barvni pigment, ki ga uporabljajo za izdelavo svetlo zelene, rdeče in oranžne posode – zato Tefalovih izdelkov ne boste našli v teh barvah. Vsa Tefalova posoda je opremljena z ekološko informacijo »zdravje & okolje« na embalaži izdelkov in spletni strani www.tefal.com. Napis jasno označuje, da je posoda varna za zdravje in okolje ter ne vsebuje škodljivih snovi.

Kako varno uporabljati teflonsko posodo?

Če želimo teflonsko posodo uporabljati čim dalj časa, moramo upoštevati nekaj pravil, svetujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Teflonska prevleka mora enakomerno prekrivati površino, ne sme imeti razpok ali se luščiti. Če je poškodovana, lahko v živila prehajajo materiali, iz katerih je posoda narejena. Posode ne smemo izpostaviti temperaturnemu šoku in je prazne postaviti na grelo ali pa nanjo, ko je še vroča, spustiti mrzlo vodo, ker se dno zvije. Za večino posode iz teflona velja, da so obloge občutljive za razenje, zato pribor za kuhanje ne sme biti kovinski. Primerni so les in umetni materiali, obstojni na temperaturi, ki nimajo ostrih delov, uporaba noža pa je strogo prepovedana. Teflonsko posodo je treba nežno čistiti. Če se obloga vendarle poškoduje, ni priporočljivo, da v posodi pripravljamo hrano. Bolje je, da jo zavržemo.