Menim, da bi bilo bolje, če bi tu zasadili gredo, ki bo delovala mehkeje od trde ograje ali strižene žive meje. Ker boste teraso uporabljali predvsem poleti, je tudi zasaditev lahko sestavljena iz zimzelenih in listopadnih rastlin. Pomembno je tudi, da bo večina rastlin zrasla hitro in zapolnila prostor.

maranta_265_1.jpg

Sredi grede zasadite listopadno drevo. Izberite nekaj manjšega, saj prostora ni veliko. Odločite se lahko za manjšo japonsko češnjo ali okrasno jablano, okrasni glog ali kaj podobnega. Na gredo proti trati zasadite še nekaj večjih grmovnic, v kot k terasi pa kakšen visok in ozek iglavec. S temi rastlinami boste tako dobili vizualni zaslon, ki bo ločil parkirišče, dovoz in ulico od terase, ter pridobili nekaj zasebnosti. Preostane vam še, da do konca zasadite in oblikujete gredo. V senco pod drevo zasadite nekaj nizkih hortenzij in gredo proti hiši zaključite z zimzeleno podrastjo, na primer trdolesko (Euonymus fortunei »Harlequin«). Zasaditev omehčajte z okrasnimi travami – izberite sorto za senco, na primer povešavi šaš (Carex pendula).

maranta_265_2.jpg

Za zasaditev grede na sončni strani pa imate res veliko izbiro. Morda vam bodo všeč pokrovne ali mnogocvetne vrtnice, odlične so tudi različne nizke, cvetoče grmovnice ter kombinacije trajnic ali dišavnic.

Simona Klokočovnik, Maranta