Za živahnost barv poskrbijo jesenske astre s svojimi rožnatimi in modrimi cvetovi. Ko pa pride čas lončnih krizantem, brez oklevanja posadimo kakšno ali jo samo postavimo v zasaditev.

Navdušujoče močne barve

jesensko_cvetje_v_posodah1.jpg

Konec poletja zažarijo trave s svojimi cvetovi; nekatere so lepe že same po sebi. Trave poskrbijo za umirjenost zasaditvenih kombinacij. Hojhere ali iskrivke so barvna dopolnitev takega nasada. Njihovi listi so obarvani v vseh mogočih odtenkih. Navdušujejo nas predvsem močne barve od rdečkasto rjave, rumene do oranžne. Čez zimo njihovi listi propadejo in spomladi odganjajo na novo. Radi posegamo pa bršljanih, ker so zimzeleni in se razraščajo v vse smeri.

Brez bele in sive barve ne moremo, saj sta še vedno moderni. Odvisno od želja in okusa posadimo nemški rožmarin, razne sedume oziroma homuljice, kalucefalus, krivovejnato korokijo, belo krizantemo, vreso in drobnocvetne mačehe. Za pestrost nasadov naj ne manjkajo manjši brini, bori (ruševje), brusnice, pernetije, krčnice. Ko se odločate za sajenje rastlin, izberite primerne posode, ki bodo barvno usklajene. Zasaditev je lahko jesenska ali pa kombiniramo rastline, ki bodo lepe še čez zimo (brini, bori, kalucefalus, korokija, vrese, erike…). Ne pozabimo pa na zalivanje.

Kako izbrati primerno posodo?

jesensko_cvetje_v_posodah2.jpg

Kako izbrati in zasaditi primerno posodo? Najprej naj bo ta dovolj velika in trpežna, da bo zdržala nizke temperature. Priporočamo, da jih postavite po več skupaj. Na dno posode nasujemo glinopor ali vulkanski plovec, da bo voda odtekala in ne bo zastajala pri koreninah. Substrat, ki ga nasujemo na drenažo, mora biti zračen z dodatkom vulkanskih plovcev. Ne pozabimo dodati založno gnojilo (tablete Osmocote). V tako napolnjeno posodo posadimo različne rastline. Velja, da naj bo ena rastlina višje rasti (trave, hermelike, jesenske astre, korokije, hebe…), preostale pa posadimo glede na rast in velikost. Glede na to, da je jesen bogata z raznimi plodovi, lahko popestrimo nasad še s koruznimi storži in bučami.

Naj bo jesen lepa in barvita v družbi vrtnarjev Profesionalne vrtnarske družbe.