Stare hiše s hladnimi podstrešji in dobro žgano kritino imajo nespremenjeno streho že več kot 50 let. Največ težav s strehami so povzročile nekakovostne kritine v sedemdesetih in osemdesetih letih, v veliki meri pa tudi preurejanje podstrešij v bivalne prostore. Te posege so v preteklosti izvedli nepravilno in zaradi vlage je začelo prihajati do poškodb strehe in kritine. Danes so vse te težave odpravljene in praktično strehe gradite za desetletja. Fasado lahko prebarvate, zamenjate okna in vrata, streha pa bo ostala tista večna stalnica, lahko rečemo za vse življenje. In na to pomislite ob vsaki novogradnji ali prenovi.

Kritine

V bistvu morate pri vsaki strehi vedeti, da ni sestavljena le iz kritine, ampak tudi dodatnih elementov in sekundarne kritine, da je streha enostavno sistem.
Odgovor na vprašanje, kakšno kritino izbrati, ni preprost. Cene kvadratnega metra izvedene strehe so dokaj primerljive in med kritinami srednjih razredov ni velikih razlik. Pri primerjavi cen strešnih kritin morate vedno upoštevati ceno celotne strehe in ne le kvadratnega metra strešnika. Dodatni elementi namreč močno podražijo celotno streho.

Na našem trgu so številni ponudniki betonske kritine in opečne kritine, bitumenske kritine so ene najlažjih, so pa primernejše za pomožne objekte. Bitumenske kritine, ki se lepijo in polagajo na deske, so še posebno primerne za zelo razgibane strehe, vlaknocementne plošče ne vsebujejo več azbesta in so novih oblik za strehe in fasade. Ponudba kovinskih streh je zelo bogata in samo na našem trgu najdete množico ponudnikov. Te strehe so glede trajnosti kakovostne in dejansko lahko zdržijo tudi 50 let, največja težava pa je kondenzacija pri kovinskih kritinah, ki vpliva na podkonstrukcijo in elemente pod njo. Taka kritina ima lahko 50-letno jamstvo, vendar samo ostrešje in sekundarna kritina ne bosta zdržala tako dolgo in bo potrebno popravilo, medtem ko je ostrešje pri betonskih in opečnatih kritinah manj obremenjeno z vlago, ker so te kritine bolj zračne in tudi paroprepustne.

Dodatni elementi

streha1_259.jpg

Pri nakupu kritine vam priporočamo nabavo originalnih dodatnih elementov (na primer oddušnike, izpuste za antene, zaključke...). Preboje je mogoče obdelati tudi s pločevino, vendar tesnjenje ne bo nikoli tako optimalno kot pri originalnih elementih. To govorimo predvsem zato, ker nekateri krovci radi nadomestijo originalne elemente s kleparskimi izdelki, kar ni vedno optimalno, ne z vidika trajnosti ne z vidika estetske vrednosti.

Sodobne kritine so večinoma kakovostne, do težav pa občasno pride zaradi napak v polaganju oziroma prekrivanju. Glede garancij za kritino morda samo to: če se pokaže napaka v materialu, vam bodo proizvajalci ne glede na besedilo garancije skoraj gotovo brez večjih težav zamenjali kritino. Navsezadnje se vsakomur lahko zgodi napaka, in če je krivda nesporna, potem vam bodo proizvajalci (in uvozniki) brez večjih težav (in z vsemi stroški razkrivanja in ponovnega pokrivanja) zamenjali streho, pozorni pa bodite tudi na to, da lahko naredi napako tudi krovec.

Zato po končanem delu zahtevajte originalni račun, preverite površine in korektnost mer, zahtevajte pregleden račun, ga shranite, saj se nikoli ne ve, ali ga boste kdaj potrebovali. Pri dobrem krovcu in dobri kritini nikoli, pri slabem pa morda že jutri. Prav tako lahko prekrivanje strehe uveljavljate kot olajšavo pri dohodnini.

Prezračevanje

Pri vseh kritinah bodite pozorni na prezračevanje strehe. V kapnem delu mora biti izpust za zajem zraka (prezračevalni trak ali mrežica), v slemenu pa odprtine za izstop. Nekoč so to bili samo zračniki, danes pa je praktično standard vseh streh dvignjeno sleme oziroma slemenjaki. Za pritrjevanje strešnih elementov priporočamo uporabo aeroslemenskih in aerogrebenskih elementov ali trakov, ki imajo nalogo, da zaščitijo streho pred vdorom snega in vode ter preprečijo ptičem vstop pod streho, skozi odprtine pa nemoteno poteka prezračevanje.

Sekundarna kritina

streha2_259.jpg

Pri odločanju za streho morate upoštevati več vidikov. Včasih je veljalo, da moramo vnaprej predvideti, ali bo podstrešje neizkoriščeno ali izkoriščeno, danes pa velja, da streho gradimo z uporabo sekundarne kritine in tako, da je mogoče vedno tudi naknadno urejanje mansarde. Nekoč so se uporabljale različne samonosilne folije in celo lepenka, sedaj pa se pri stanovanjski gradnji vse več uporablja različne plošče, s katerimi se poveča fazni zamik prehoda toplote in jih posebno priporočamo.

Prva generacija folij so bile PVC armirane folije, ki so bile delno prepustne za vlago. Druga generacija so folije iz tkanega filca in so skoraj v popolnosti paroprepustne, tretja generacija pa so večslojne folije z velikim faktorjem paroprepustnosti oziroma so difuzijsko odprte. Že vrsto let imajo te folije dodano zaščito proti ultravijoličnemu sevanju in so odporne tudi proti temperaturnim razlikam. Sekundarna kritina mora zdržati ravno tako dolgo kot strešna kritina, to pa je več deset let, ne pa da, kot se je dogajalo v preteklosti, so nekatere kovinske kritine (kondenz) začele zamakati, ker je sekundarna kritina razpadla.

Skratka, v gradnji se je zadnja leta marsikaj spremenilo, še več pa na strehah, čeprav je marsikdo prepričan, da se ni. Spremenili so se strešniki in ves sistem strehe.