Za pripravo aromatičnega kisa in olja potrebujemo:

• stekleničke,
• zelišča in začimbe,
• olje (sončnično, koruzno, oljčno),
• kis (jabolčni, vinski, beli kis bolj izjemoma).

aromaticni_kis.jpg

Za pripravo aromatičnih kisov in olj lahko uporabimo zelišča in začimbe ene vrste ali pa jih zmešamo po svojem občutku. Zelišča operemo z mlačno vodo, osušimo in jih damo v stekleničko do dobre polovice ter jih prelijemo s kisom, ki smo ga segreli na okoli 70 stopinj, ali z oljem (tega ne grejemo) in dobro zapremo. Lahko jih damo tudi v kozarec za vlaganje. V obeh primerih kasneje vsebino precedimo in prelijemo. Če smo v stekleničko dodali samo posušena zrna začimb, pa tega ni treba, saj lahko ostanejo v olju ali kisu vso življenjsko dobo olja oziroma kisa.

Zelišča morajo biti v celoti pokrita. Steklenico pustimo na toplem, od deset do štirinajst dni (kis je lahko tudi na soncu), vsak dan vsebino pretresemo. Po tem času tekočino prelijemo skozi filter, da polovimo tudi drobce zelišč.

Primerna zelišča in začimbe

Za pripravo zeliščnih kisov in olj se uporabljajo bodisi posušena bodisi sveža zelišča in začimbe. Za večji učinek jih nasekljamo, sicer tega ni treba. Najpogosteje uporabljamo: čemaž, komarček, timijan, žajbelj, pehtran, koper, rožmarin, baziliko, šetraj, sivko, kumino, lovor, poper v zrnju, brinove jagode, klinčke, ingver, muškatni orešček, liste in cvetove drobnjaka, zelene dele in cvetove ter stroke česna, pekoče paprike in čili.
Poleg aromatičnih snovi se iz zelišč v kis in olje izlužijo tudi zdravilne učinkovine. Če se boste odločili, da naredite kis po svojem okusu, potem se seznanite tudi s tem, kakšne učinke ima določeno zelišče na zdravje. Čeprav bo v kisu ali olju le malo teh učinkovin, pa daljša uporaba stopnjuje njihov učinek.

aromaticni_kis2.jpg

Pri oljih previdno

Pri izdelavi aromatičnega olja je potrebno nekoliko več previdnosti. Če ne poznate izvora zelišč, ki jih kupite, so zelišča lahko okužena z bakterijo, ki izloča botulin, ki je zdravju zelo škodljiv (gnojenje z gnojnico, nepreverjen kompost), zato taka zelišča in začimbe najprej damo za nekaj ur v kis, popivnamo in šele nato vložimo v olje.

Kje jih uporabimo?

Zeliščne kise in olja uporabljamo pri solatnih prelivih ali za pripravo enolončnic in omak. V ta namen lahko naredimo tudi specializirana olja in kise, pri katerih bomo v izdatni meri uporabili samo eno zelišče oziroma začimbo. Na primer namesto omake čili bomo na mizo postavili olje s čilijem, ki bo blažje, vendar bosta okus in aroma prepoznavna.

Maja Matilda Remic je avtorica knjige HOBI USTVARJANJE, v kateri najdete več kot 250 idej za ustvarjanje v različnih materialih in tehnikah. Knjiga je nedavno izšla pri založbi Littera Picta.