Ta sodobna hiša se lepo ujame z okoliško pokrajino: jekleno konstrukcijo, ki je obdana z lesenimi okvirji, so gradbeniki postavili tako, da zeleno okolje prav nič ne moti, ampak se z njim celo zlije. Les je glavni gradbeni material, zaradi katerega je dom tako od zunaj kot v notranjosti videti topel in domač.

savoy_house_2_b.jpg

Zgradba iz treh delov

Zgradba je sestavljena iz treh kril: v enem je urejeno dvonadstropno območje za druženje s knjižnico in dnevnim prostorom, v drugem so urejene spalnice, v tretjem pa kuhinja s shrambo, manjšo dnevno sobo oziroma jedilnico. Kuhinja se povsem ujema z zasnovo hiše, tako kot drugi bivalni prostori, saj je pohištvo v celoti narejeno iz istega lesa in po meri.

V krilo, kjer sta knjižnica in dnevno območje za druženje, so vgrajene zastekljene drsne stene in velika okna, ki jih pravzaprav najdemo na celi južni, jugovzhodni in jugozahodni polovici objekta. V objekt s spalnicami na severni strani pa je vgrajenih manj oken, saj naravna svetloba tam ni bistvenega pomena.

savoy_house_3.jpg

Povezanost z okolico

Rezultat je odprt in svetel življenjski prostor znotraj »štirih« sten, od koder lahko stanovalci občudujejo z bori poraslo krajino iz katerega koli kota. V knjižnici lahko na primer preberejo najljubšo knjigo, medtem pa odprejo steklene stene, da v notranjost zapiha tudi svež vetrič. Ker so želeli ohraniti preprostost, so izbrali bolj minimalistično pohištvo z nekaj vpadljivimi podrobnostmi.

Več fotografij hiše v Izraelu z izvrstno umeščenimi lesenimi površinami si oglejte tukaj.