Postavitev in prenova hiše

Najpomembneje je, da že pred nakupom oziroma gradnjo hiše razmislite, ali je izbrana lokacija dovolj sončna. Pomembna je postavitev hiše oziroma stanovanja – če izberete stanovanje v delu bloka, ki gleda na sever, bo verjetno vaš dom precej temačen. Če je mogoče, izberite stanovanje, ki gleda proti jugu, saj boste tako lahko uživali v sončni svetlobi tako zjutraj kot popoldne.

Če pa ste hišo že kupili in jo hočete prenoviti, da bi izkoristili več naravne svetlobe, najprej premislite, koliko denarja ste pripravljeni vložiti v ta projekt. Lahko si na primer omislite strešna okna. Rešitev je tudi steklena stena, še posebno, če meji na vrt ali pa gleda proti morju. Če hočete v dom spustiti svetlobo, hkrati pa ostati varni pred radovednimi pogledi mimoidočih, si lahko omislite tudi stene iz steklene opeke.

_21.jpg

Velika in čista okna

Če je mogoče, nadomestite stara majhna okna z večjimi, ki merijo skoraj čez celo steno. Zavese odgrnite, da ne bodo prekrivale oken in preprečevale svetlobi, da obsije prostor. Tudi prah in umazanija zaustavljata svetlobo, zato okna čim večkrat očistite, da bodo imeli sončni žarki prosto pot v notranjost vašega doma.

_31.jpg

Barva sten

Stene prepleskajte s svetlimi barvami, najbolje belo, ter si omislite svetle zavese, pregrinjala in pohištvo. Tako bo soba videti veliko večja, sončna in svetlejša. Pohištva in razne šare naj bo čim manj, saj svetloba v natrpanih prostorih težje potuje z enega konca na drugega.