Zatič za vrata ali zaustavljalec vrat je lahko videti tudi povsem dizajnerski, če izberete takšnega, ki bo obenem tudi samostojen okras prostoru in območju okoli vrat. Zatič je lahko izdelan tudi iz različnih manjših okrasnih objektov, ki so malo bolj obteženi, da zdržijo težo vrat.

autumn_leaf_door_stop.jpg

Dve vrsti zaustavljalcev vrat

Obstajata dve osnovni vrsti zaustavljalcev vrat, ki nam pomagajo držati ali zaustaviti vrata, da se ne zaprejo. Prvi preprečujejo, da bi se vrata zaletela v steno, medtem ko drugi omogočajo, da vrata ostanejo odprta. Za slednje lahko uporabimo prostostoječe dekorativne predmete. Zatiči za vrata so lahko izdelani iz različnih materialov, od litega železa, medenine, smole pa vse do lesa, stekla, marmorja, kamna in blaga.

cheese_door_stop.jpg

Okrasni motivi

Omislite si privlačen zatič za vrata, ki bo hkrati tudi okrasil prostor. Zelo priljubljena tema so živalski motivi: izberete lahko na primer manjši kipec v obliki leva ali mačke. Poleg tega lahko izberete tudi bolj sodobne oblike ali pa takšne s tradicionalnim pridihom.

dog_shape_fabric_door_stop_961_p.jpg

Zatiče izdelajte sami

Zelo poceni in hitro zatiče izdelate sami, saj lahko za to uporabite praktično kateri koli bolj obtežen predmet. Izberete lahko recimo manjši kipec z vrta, ki ga dobro očistite in prebarvajte z akrilno barvo. Namesto tega lahko sešijete tudi okrasno blazino iz elegantno potiskanega blaga, nato pa jo napolnite s peskom ali rižem in postavite zraven vrat. Pesek, riž ali celo manjše kamenje lahko nasujete tudi v darilno škatlo, ki jo okrasite z dekorativnim papirjem. Izdelate lahko večje ali manjše zatiče, zato se z velikostjo ne obremenjujte. Bodite ustvarjalni!