Hišo so zasnovali arhitekti iz arhitektnega biroja Architecture of Novel Differentiation (AND). Postavljena je v dolini, v okolici pa je le hribovja z gorsko kuliso v daljavi. Hiša je v okolje umeščena tako, da omogoči stanovalcema popolno  zasebnost tako v notranjih prostorih kot na terasi.

Hiša se zlije s krajino

Namesto da bi ob bližnjo cesto, ki se vije mimo zaselka, postavili ograje ali zidove, so arhitekti podaljšali hišo na izpostavljeni strani in vmes ustvarili zavetje za teraso in vrt. Objekt je zato usmerjen proti jugu, kjer se že začenja pobočje hriba. Zaradi takšne oblike je vila kot nalašč za zakonski par, ki si želi uživati v lepotah narave stran od mestnega vrveža.

vila_topoject_1.jpg

Čeprav vila ni preveč velika, je udobna in praktično organizirana. S krajino se povsem zlije, saj so meje med zunanjostjo in notranjostjo ter zemljiščem in stavbo povsem dvoumne in zakrite.

Kombinacija betona in lesa

Zgradba je v osnovi izdelana iz betona, na južni strani pa ima številna okna, ki osvetlijo bivalne prostore. V notranjosti so po tleh položene elegantne lesene talne obloge, ki so pravi kontrast nevtralnemu betonu. Na južni strani sta tako v pritličju kot v zgornjem nadstropju prostorni terasi, obloženi z lesenimi deskami. Na strehi pa je položena preproga iz trave, ki se nadaljuje v zelenico zraven vrta.

vila_topoject_3.jpg

Več fotografij vile Topoject pa si oglejte v naši fotogaleriji.