Čiščenje

Pri pripravi trate za zimo je pomembno, da jo očistite nepotrebnega balasta, kot je listje, kosi pohištva, polena in podobne stvari, ki se znajdejo v okolici hiše. Takšni predmeti in ostanki lahko namreč slabo vplivajo na trato, ki v mrzlih mesecih pod njimi ne more dihati.

Košnja

Proti koncu jeseni začnite nižati rezilo na vaši kosilnici. Tako boste postopoma znižali višino trave, tako da bodo lahko nove bilke do začetka zime pognale samo do določene dolžine. Krajša trava se namreč lažje upira ostremu zimskemu vetru in boleznim.

rake_leaves.jpg

Gnojenje in zračenje

V tem času je trato priporočljivo pognojiti z dušikovim gnojilom. Na trgu je na voljo več vrst gnojil, tako organskih kot anorganskih. V mirujočem obdobju trata potrebuje zalogo dušika. Tudi zračenje ji bo dobro delo. To storite s posebnimi grabljami, tako da v zemljo naredite luknjice, da lažje diha. Trato tudi zalijte, da se bo gnojilo lažje vpilo in delovalo.

Škropilnik

Če imate na trati škropilnik, ga čez zimo popolnoma izklopite in zaprite  ventil, če je potrebno. Prepričajte se tudi, da v škropilnem sistemu ni več vode. Ko ta zamrzne, lahko cevi popokajo, škropilne glave pa začnejo puščati, kar bo sicer vašo trato čez zimo spremenilo v prekrasno drsališče, spomladi pa boste imeli pred hišo neprivlačno rjavo brozgo.

lawn_in_winter_160.jpg

Plevel čez zimo po navadi ni tako vsiljiv kot v drugih letnih časih, a včasih vseeno zaide na trato, zato jo vsaka dva tedna preglejte. S pravo pripravo bo vaša trata preživela tudi najbolj ostro zimo. Vendar pa morate zanjo začeti skrbeti že v jeseni, tako da ima dovolj časa, da se pripravi na mirujočo fazo.