Seveda na streho ni pametno plezati, ko se neurje še ni pomirilo. Počakajte, da mine, nato pa se lotite pregledovanja. Poiščite poškodovane skodle, razkrita steklena vlakna, manjkajoče ali načete strešnike in druga prizadeta mesta, ki bi lahko puščala vodo in so zato potrebna popravila.

Pred popravilom

Svetujemo vam, da za popravilo puščajoče strehe najamete strokovnjaka, saj je opravilo precej zahtevno. Da se izognete še večji škodi, do prihoda krovca zaščitite poškodovano ostrešje s plastično folijo, ki jo namestite pod ostrešjem.

Pripomočki

Če vas priganja čas in se bliža že naslednje neurje, tako da nimate časa za strokovno popravilo, se lahko osnovnega lotite tudi sami. Za delo boste potrebovali pločevino, kabelske škarje, lesene deske, vbodno žago, merilni trak, večje žeblje, silikonsko tesnilo, tesnilno pištolo, kladivo, plastično folijo, škarje in seveda lestev, po kateri dostopate do ostrešja.

roof_repair_321.jpg

Odkrijte, kje pušča

Po lestvi se sprehodite do strehe in z nje odstranite vso umazanijo, ki je še ostala od neurja. Poiščite prizadeta območja in z merilnim trakom izmerite, kako velika so. Vse poškodbe, ki omogočijo prepuščanje deževnice skozi streho, so prednostna naloga in zahtevajo pozornost v najkrajšem možnem času. Po drugi strani pa lahko majhne praske na površju strešnikov, ki ne povzročajo puščanja, počakajo. Prav tako boste želeli preveriti žlebove in odtočne kanale, da vidite, če so se zamašili.

Katere materiale uporabiti?

Ko ste dimenzije poškodovanega dela izmerili, jih prenesite na strešne materiale. Na izbrane velikosti narežite lesene deske, pločevino in plastično folijo; pri tem pa je najbolje, če izmerjeni dolžini dodate še vsaj 10 centimetrov dodatnega rezervnega materiala, da bo zagotovo dovolj velik. Lesene deske razrežite s pomočjo vbodne žage, pločevino s kabelskimi škarjami, plastično folijo pa z navadnimi škarjami.

roof_432.JPG

Postopek popravila

Luknjo v strehi je treba zakrpati tako, da bo zaščitena pred vdorom vode, dokler tega pravilno ne stori strokovnjak. To lahko naredite v več plasteh, obenem pa zagotovite, da je streha še vedno izolirana, saj tako ne boste izgubili preveč energije. Začnite z nameščanjem kosa pločevine čez luknjo in pri tem pazite, da je pločevina res na sredini. Pritrdite jo z žeblji, čeznjo pa položite leseno desko in plastično folijo. Uporabite kladivo, s katerim vse skupaj pritrdite na streho. Na koncu uporabite še silikonsko tesnilo.