Prilagodite zavese prostoru

Pri izbiranju bodite pozorni na material in barvo, upoštevati pa morate tudi barvo sobe, ki jo opremljate. Izbira pravih zaves je precej zahtevna naloga, tako za navadne smrtnike kot za notranje oblikovalce. Večina dekoraterjev se namreč odloči za določen slog zaves, ki ga potem ponavljajo v nedogled, tudi če se ne ujema z dekorjem sobe. Dobra novica je, da vsaki sobi pristaja več vrst zaves. Odvisno tudi od tega, kakšen prostor krasite z njimi – zavese za otroško sobo so seveda precej drugačne od tistih za dnevni prostor.

zavese_doma.jpg

Svetloba

Pri izbiri zaves upoštevajte tudi svetlobo, ki jo želite spustiti v prostor. Če potrebujete manj svetlobe, se lahko odločite za težke zavese z naborki. Ko jih odstrete, boste lahko uživali v prekrasnem razgledu na sončni zahod. Če potrebujete manj zasebnosti, se lahko odločite za tanjše, lažje zavese. Napol prozorne modre ali rožnate zavese bodo v prostor spustile dovolj svetlobe, obenem pa bodo služile kot okras sobi. Količino svetlobe, ki jo želite spustiti v prostor, sicer lahko nadzorujete tudi z žaluzijami.

Material

Glede na moč svetlobe, ki sije skozi vaša okna, izberite pravi material zaves. Poskusite najti takšnega, ki ne bo kmalu zbledel. Razkošne svilene zavese lahko na primer hitro obledijo in postanejo medle. Pri nakupu blaga za zavese morate upoštevati tudi velikost oken.

Če hočete, da bi bila vaša okna videti večja, lahko žaluzije in senčila obesite visoko pod strop. Podobno je seveda tudi z zavesami. Če imate velika okna ali steklene stene, lahko prostor polepšate z zavesami, ki segajo od stropa do tal. Eleganten videz lahko dosežete tako, da jih, ko jih odgrnete, zvežete na sredini.

Barve in dizajn

Večina sicer izbere zavese, ki se ujemajo z barvo stene. Lahko se odločite tudi za kontrastne barve, ki bodo poudarile okna ter lončnice ali starinske svetilke na policah. Raje se izogibajte temačnih, pustih barv. Svetle zavese v prostor vnesejo energijo.

zaves.jpg

Dizajn zaves se mora ujemati z dizajnom sobe. Bombažne in svilene zavese so tradicionalne, medtem ko so žametne in sintetične priljubljene šele v zadnjem času. Pri modernih zavesah se pojavljajo tudi potiski, vzorci in drugi dizajni. Pri kupovanju zaves ne bodite pozorni le na videz in material, ampak tudi na trpežnost, zato preglejte kakovost šivov.

Fotografije zaves si lahko pogledate še v naši fotogaleriji.