Najlažje bi bilo ureditev interjerja predati v roke profesionalnemu oblikovalcu interjerja, ker pa to ni vedno mogoče, smo zbrali vsaj nekaj njihovih nasvetov, kako se lotiti praznega prostora.

Osredotočite se

Poskušajte prepoznati svoje cilje. Zapišite si, kako naj bi bil prostor opremljen po vaših željah. Nato izračunajte, koliko časa in denarja lahko posvetite temu opravilu. Tako boste svoj projekt omejili, zato se ga boste lažje lotili.

Spoznajte prostor

Če prostore že uporabljate, razmislite, kako jih uporabljate in kako bi jih pravzaprav radi uporabljali. Nekaj dni opazujte vse svoje navade, nato pa premislite, kako bi jim lahko prostor bolje prilagodili. Spoznajte, kakšno namembnost ima pravzaprav določen prostor v vašem domovanju.

sandra_590jd071110.jpg

Zbirajte fotografije, ki vas navdihujejo

To počnejo tudi oblikovalci interjerja in to lahko počnete tudi vi. Na enem mestu zberite vse fotografije interjerjev, ki bi jih lahko uporabili kot navdih pri opremljanju svojega doma. Ko boste imeli vse fotografije na kupu, pa boste tudi veliko lažje prepoznali svoj stil in okus. Preostalo vam bo le še, da se ga držite.

Držite se zastavljenega proračuna

Projekta ne začnite načrtovati, dokler ne določite natančnega proračuna. Vanj vpišite tudi vse posamezne elemente, ki jih boste morali kupiti. Tako boste lahko namreč tudi vsaj približno videli, koliko lahko za en kos zapravite. Odločite se še, kateri elementi so za vas najbolj pomembni in lahko zanje izdate  največ.

sun_room_natalie_craig.jpg

Barve izberite vnaprej

Izbira barv je ena najtežjih nalog urejanja. To pa zato, ker je v prodajalnah na voljo ogromna izbira. Naj vas to ne zavede. Natančno si zapišite, katere barve imate najraje, predvsem pa razmislite, katere se skladajo z drugimi prostori. Zadnje je še posebno pomembno v majhnih stanovanjih, ki delujejo večja, ko so vse barve povsem usklajene.

Opremljati začnite z enim elementom

Izberite en element notranje opreme in okoli njega opremite ves prostor. To so lahko tkanina kavča, uokvirjena slika ali postelja. Nekje je treba začeti. Ni potrebno, da gre za največji element. Opremo kuhinje lahko na primer navdihne tudi set kuhinjskih krp.