Borov gozd kot ozadje

Vila Guna je zanimiv arhitekturni dosežek biroja GMP Architekten, stoji pa v mestu Jurmala, nedaleč stran od prestolnice Latvije. Zasnovana je tako, da je dih jemajoč borov gozd postavljen kot njeno ozadje, medtem ko je hiša kontrastno bele barve, čeprav hkrati oponaša obliko dreves. Nedaleč stran je Baltsko morje, zato je del hiše povišan v manjšo teraso, s katere ga je mogoče nemoteno opazovati.

villa_guna_02_750x487.jpg

Objekt je v obliki črke u odprt proti jugu, kamor gleda večina pomembnih prostorov, medtem ko je glavni vhod na zahodu, zato je tudi ta stran oblikovana zelo estetsko. Na južni strani je sklopu hiše zasnovana ograja, ki je iz enakega materiala in enake barve kot fasada, zato se z njo povsem zlije in postane del arhitekture; ščiti pa manjšo teraso z zelenim vrtom.

Hiša je razdeljena na dva dela

V zgornjem nadstropju so razporejene spalnice, kopalnice in garderobe, dnevni prostor pa je na vzhodnem delu in zato uživa veliko jutranje svetlobe. Hiša je sicer zgrajena tako, da je razdeljena na dva dela, v vmesnem delu, ki ju združuje, pa je urejena knjižnica. Arhitekti so veliko pozornosti posvetili tudi umestitvi stopnišč, ki so zasnovana tako, da predstavljajo arhitekturni okras objekta.

villa_guna_09_750x562.jpg

Več fotografij tega razigranega minimalističnega doma pa si oglejte tukaj.