Osvetlite prostor s pomočjo barv

Če je kopalnica svetlejša, je videti večja in bolj odprta. Barve sten, stropa in tal naj bodo svetle, nevtralne ali pastelne. Če se vam zdijo monokromatske  barve dolgočasne, se lahko poigrate s teksturami in zaključnimi sloji. Temni odtenki in preživahni vzorci bodo vsako sobo navidezno skrčili, saj v njej prevladajo in dajejo vtis nereda, zato se jim raje izognite. Če si res obupno želite v kopalnico vnesti nekaj živih barv, lahko to storite s pisanimi brisačami in manjšimi dodatki.

Navpične črte pričarajo iluzijo višine, vodoravne pa širine. Upoštevajte to, ko boste izbirali pohištvo, tapete ali pa se odločali, kako in kam boste umestili ploščice.

Spustite v prostor svetlobo

Naravna svetloba je vaš največji zaveznik, ko gre za ustvarjanje prostornega, odprtega videza, ki bo razširil tudi najmanjšo kopalnico. Če imate v kopalnici navadno ali strešno okno, ga dodobra izkoristite. To lahko storite tako, da nasproti okna oziroma v njegovo bližino obesite zrcalo, od koder se bo odbijala sončna svetloba. Vendar z ogledali ne pretiravajte. Pomagate si lahko tudi s svetlečimi ploščicami in predmeti, ki odsevajo dnevno svetlobo, tako da bo ta lahko preplavila prostor, kolikor je le mogoče.

bathroom.jpg

Globina namesto dolžine

Ko vam pride prav vsak centimeter prostora, si ne želite, da vam skoraj vso kopalnico zavzame dolga kopalna kad. Tudi v krajši, a globlji kadi se je prav prijetno namakati. Če so v kopalnici tudi zavese za tuš, naj bodo svetle, prozorne ali odsevne, da ne boste še dodatno zaprli prostora.

Izkoristite kote

Velike kotne kopalne kadi zavzamejo precej prostora, zato se jih izogibajte. Umivalnik v kotu je po drugi strani dobra izbira, prav tako tudi stranišče. Če imate v hiši še eno kopalnico, je bolje, da v manjši nimate kopalne kadi, ampak samo kabino za prhanje. Ta lahko stoji v kotu z dvema ploskvama ob steni in ima zaobljeno tretjo ploskev, tako da ni dodatnega kota, ki bi molel v sobo.

kopalnica_majhna4.jpg

Znebite se nereda

Več stvari imate v kopalnici, manjša je videti. Veliko lahko naredite že s tem, da jo pospravite. Predmete, ki jih ne uporabljate vsakodnevno, pospravite v omarice ali drug prostor. Omarice ali police naj ne bodo na tleh, ampak na steni, na primer nad straniščem, lahko so tudi v kotu.

Drsna vrata

Če je vaša kopalnica tako majhna, da niti vrat ne morete odpreti navznoter brez težav, jih namestite tako, da se bodo opirala navzven. Če to ni mogoče, so odlična rešitev drsna vrata. Ta lahko drsijo ob steni ali pa celo izginejo v odprtino v njej, če to omogoča struktura zgradbe, kjer živite.

Še nekaj nasvetov

Kaveljčke za obleke in brisače lahko namestite na vrata namesto na steno. Če imate talno ogrevanje, ne potrebujete radiatorjev, ki bi zavzemali prostor. Na steno namestite ''umetno'' okno – okvir naj bo podoben oknu, na sliki pa naj bo razgled, kakršnega si želite. V majhnih kopalnicah so včasih težave s prekomerno vlago, zato jo dobro zračite z dobro prezračevalno napravo ali pa redno odpirajte okna.