Razumeti prehrano in vedenje moljev

Če hočete enkrat za vselej opraviti s temi škodljivci, se morate najprej podučiti, kaj jedo, ter razumeti njihovo vedenje. Ti insekti se načeloma izogibajo svetlobi in raje živijo v temnih kotičkih. Tako jih ne boste našli le v omarah, ampak tudi v kleti, na podstrešju, pod tramovi… Skrivajo se po kotih, režah in razpokah ter oblačilih. Molji se lahko v vaši hiši udomačijo, še preden jih boste sploh opazili. Mesece ne bo ne duha ne sluha o njih, nato pa boste kar naenkrat, najverjetneje takrat, ko se bo ohladilo in boste segli po svojem najljubšem volnenem plašču, v njem opazili zevajoče luknje in mala odvratna bitja, ki gomazijo v njih.

Glavni jedci so ličinke

Lukenj v vašem plašču pa niso naredili odrasli molji. Krivci so njihove ličinke – te se hranijo z vašimi oblačili in jih uničujejo. Ne tekne jim le volna, pač pa tudi drugi naravni materiali, na primer svila, krzno, filc in perje. Jedo tudi žitna zrna, zato ne bodite presenečeni, če jih boste našli v ovsenih kosmičih ali pšeničnem zdrobu.

z3551171_clothes_moth_larvae_spl.jpg

Ličink moljev ni težko prepoznati. Podobne so ličinkam metuljev – torej gosenicam. Imajo dolga, mehka telesa in drobne nožice, včasih prekrite z dlačicami ali bodicami, ter ustni del za prežvekovanje. So svetle, skorajda bele barve in imajo velike oči s tipalkami. Različne vrste se lahko po videzu razlikujejo.

Kako zaščititi oblačila?

Preden za dlje časa pospravite svoja oblačila iz naravnih materialov v omare, jih dobro prezračite in skrtačite, dokler niste prepričani, da na njih ni moljev ali njihovih jajčec. Za vsak primer jih lahko tudi očistite s sesalnikom. Potem jih nepredušno zavijte v debelejši papir ali pa v dobro zaprto in zatesnjeno kartonsko škatlo. Molji namreč ne morejo prežvečiti papirja oziroma se pregristi skozenj.