Če vaš otrok v šolo hodi peš ali se pelje s kolesom, ga naučite osnovnih pravil obnašanja v cestnem prometu. Razložite mu, da naj upošteva prometno signalizacijo in pred prečkanjem ceste vedno najprej pogleda levo, potem desno in še enkrat levo, če nasproti vozi avto.

Varno obnašanje v prometu

Cesto naj vedno prečka na za to predvidenih prehodih za pešce. Na slabše preglednih mestih, na primer za grmovjem ali parkiranim avtomobilom, pa naj ceste ne prečka. Otroku tudi ne dovolite, da med hojo do šole nosi slušalke in posluša glasbo ali igra videoigrice, saj je tako manj pozoren na okolje.

pedestrians_safe_crossing_places_00.jpg

Če ga do šole peljete vi, se prepričajte, da vstopi v šolski objekt, preden se odpeljete naprej. Ne bodite pod pritiskom, da morate takoj speljati samo zato, ker mogoče drugi avtomobili čakajo na prosto mesto. Če pa se otrok vozi s kolesom, naj nosi ravno prav veliko zaščitno čelado in sledi narisanim kolesarskim potem.

Drugi varnostni ukrepi

Mlajšim otrokom ne kupujte jopic in puloverjev, ki imajo vrvico okoli vratu ali kapuco; z vrvico se namreč zlahka zataknejo kje na šolskem igrišču. Dobro je tudi, da se prepričate o varnosti igralnih površin v šoli.

school_playground_students_playing.jpg

Se vaš otrok v šolo vozi z avtobusom? Potem ga naučite, da se med vožnjo ne sme premikati s sedeža na sedež, temveč mora sedeti pri miru. Prav tako ne sme vpiti, saj s tem moti voznika, ali metati kakršne koli predmete po avtobusu.

Varnost v šoli

Otroka naučite, da rešuje težave sproti in brez spopadov. O težavi naj se vedno pogovori z vami ali učiteljem, saj je vse možno razrešiti. Razložite mu tudi, da naj bo previden na internetu in vprašajte v šoli, če so zablokirali spletne strani z otrokom nedovoljeno vsebino. Preverite tudi varnost šole in morebitno izpostavljenost škodljivim snovem. Marsikatera šola ima namreč še vedno streho s strupenim azbestom, ki lahko pride v organizem, če je kakor koli poškodovana.