Markantno vilo so oblikovali v nizozemskem arhitekturnem biroju 123DV, njihov namen pa je bil ustvariti dom, ki bi rušil meje med udobnim bivanjem v zaprtih prostorih in življenjem na prostem.

Zračni beton, temno sivi omet in steklene stene

V betonsko zgradbo so na več delih vgrajene zastekljene drsne stene, ki omogočajo, da stanovalci vidijo okoliško naravo iz udobnega naslonjača v spalnici, dnevni sobi ali kuhinji. Ogrevana tla so izdelana iz tako imenovanega zračnega betona – običajne zmesi betona, v katero s posebnim procesom vpeljejo zračne mehurčke (peno). Talne obloge se zato povsem ujemajo s temno sivim ometom na stenah in steklenimi stenami, ki so brez okvirjev.

villa_veth_ex_22.jpg

Sodobna zasnova

Poleg tega, da so skrbno izbrali materiale, so arhitekti celo zasnovali ukrivljene zastekljene stene, ki pričarajo posebno vzdušje v dnevnem prostoru, obrnjenem na jug. Obenem ukrivljena oblika sten le še bolj naravno poveže notranjost z okolico in zunanjo teraso. Dvonadstropna hiša se sicer razteza na 475 kvadratnih metrih površine, zraven pa sodi še 6.000 kvadratnih metrov zemljišča.

villa_veth_in_4.jpg

Zasnova vile lastnikom omogoča, da uživajo na delno pokriti terasi tudi v hladnejših dnevih in ob slabem vremenu. Še posebno vpadljiv je podporni steber, ki podpira ta vogal hiše, saj je obdan z posebno odsevno površino, ki je videti skoraj kot ogledalo.

Več fotografij sofisticirane vile Veth pa najdete v naši fotogaleriji.