Zid, ki ločuje vaš vrt in zemljišče od okolice, je lahko v pravi okras. Namesto standardnega betonskega si omislite zid, ki je kombinacija kamna in betona. Švicarski krajinski arhitekt Dieter Kienast je denimo oblikoval zid iz neobdelanih kamnov in betona, ki ga je vlil le na nekaterih predelih zidu v obliki silhuete drevesa.

Lesene deske in kamen

Druga navdihujoča ideja je izdelava pregradnih zidov iz več nanizanih lesenih letev, ki so združene v okvirje. Za večji učinek na eni strani vrta zgradite tudi pravi kamniti zid, ki ima tri pravokotne izdolbine, da posnema in se ujema s pravokotno podobo lesene pregrade.

wooden_walls.jpg

Jeklene stene

Oblikovalci vrtov so pred kratkim odkrili tudi jeklene zidove, ki so lahko pocinkani ali pa so videti zarjaveli oziroma lakirani. Takšni zidovi so lahko v celoti iz jekla ali pa je z jeklom prevlečena le betonska podlaga. Slednja je najboljša rešitev za večje vrtove, ki potrebujejo daljše ograde.

Zid iz drv

V skladovnico zložena drva so lahko zanimiv dodatek vaši okolici, saj jih je mogoče sestaviti v valovite in ukrivljene oblike. Skladovnico je potrebno dobro utrditi: ob straneh in vmes zabijete v tla le dva večja kola, ki sta visoka toliko, kot bo velik zid, in oddaljena toliko, kot je široka ograda. Vzamete le še krajšo palico v dolžini širine zidu, ki jo za utrditev z žeblji pribijete na vrhova obeh vzporednih kolov.

zlozena_drva.jpg

Drugi materiali

Običajno so zidovi na vrtovih izdelane iz istega materiala kot hiša, da se lepo ujemajo. Vendar pa včasih dosežete boljši dekorativni učinek, če izberete nove materiale, na primer, kremen, okrasni kamen ali posebno opeko. Iz njih lahko izdelate cel zid ali pa le del le-tega.