Kolaž

Liste lahko na primer sestavite v kolaž – vse, kar potrebujete, so listi, lepilo in papir za podlago, ki je lahko barvast. Naberite listje različnih velikosti, barv in oblik. Bolj raznoliki ko so listi, bolj zanimiv bo kolaž. Polepite papir z njimi in ustvarite dizajne različnih dimenzij in globine.

leaf_noli_010.JPG

Risanje z voščenkami

S pomočjo jesenskih listov lahko ustvarimo zelo lepe slike. Za naslednjo tehniko boste potrebovali velike liste z izrazitimi žilami. Takšen list, lahko jih je tudi več, položite na trdo površino in čez položite tanek papir. Vzemite voščenko in z njo nežno barvajte po papirju. Tako se bodo na papirju pojavile žile in oblika lista. Eksperimentirate lahko z več barvami ali pa ostanete samo pri eni. Slika bo v vsakem primeru lepa.

img_4502.JPG

Nabiranje in prepoznavanje

Priredite lahko tudi majhen znanstveni projekt. Otroci naj poiščejo liste in potem poskušajo ugotoviti, kateremu drevesu pripadajo. Lahko razglabljate tudi o tem, zakaj listje jeseni spreminja barvo ter o procesu fotosinteze.

kids_playing_with_autumn_leaves_300x200.jpg

Učenje barv

Predšolski otroci se lahko s pomočjo jesenskega listja učijo barv. Zberite liste različnih barv in odtenkov – zelene, rjave, rdeče, rumene… Vsakega dvignite pred zbranimi otroci, da ga bodo videli, in povejte, katere barve je. Otroci naj liste tudi primejo in jih potipajo. Povejo naj, kateri listi so veliki in kateri majhni, z njimi pa lahko tudi vadite štetje in seštevanje.