Najlepšo hišo za večno barbiko sta po mnenju žirije oblikovali arhitektki Ting Li in Maja Paklar. Zamislili sta si moderno in praktično domovanje v ameriškem obalnem mestecu Malibuju z velikim vrtom, ki je za povrh še okolju prijazno in trajnostno. Barbika bo lahko uživala v prednostih zelene strehe, solarnih plošč in energijsko varčnih naprav.

Hiša, ki zadošča standardom zelene gradnje

barbika_hisa1.jpg

Medtem ko se mnogi otroci po vsem svetu igrajo s svojimi barbikami, njihov proizvajalec Mattel s podelitvijo nagrade za dizajn projektu, ki je prijazen okolju in trajnosten, upa, da se bodo nekaj naučili tudi o varovanju okolja. Ker ima vedno moderna Barbie lahko samo najboljše, je tudi njej pripadla hiša, ki zadošča vsem ameriškim standardom zelene gradnje, ob tem pa zmagovalni arhitektki nista pozabili zadovoljiti mnogih muh njenega sproščenega kalifornijskega življenjskega stila.

Poleg zelene strehe, solarnih plošč in arhitekture, ki izkorišča vse prednosti vetra, ima Barbie na voljo več kot 450 kvadratnih metrov bivalnih površin v štirih nadstropjih. V prvem je velik dnevni prostor s kuhinjo, v drugem pisarna s knjižnico, v tretjem spalnica s kopalnico in ločeno garderobo ter v četrtem telovadnica s predelom za meditacijo. Na strehi je terasa z rastlinjakom in učinkovitim sistemom namakanja, ki poskrbi za znižanje temperature hiše v vročem kalifornijskem podnebju. Vsa okna so zaščitena s senčili, ki jih je mogoče poljubno premikati, in predstavljajo dodatno izolacijo. V vseh prostorih so varčne naprave, takšne pa so tudi pipe in stranišče.

Barbika ima raje naravne in okolju prijazne materiale

barbika_hisa2.jpg

Otroci se bodo med drugim lahko tudi naučili, da ima barbika raje okolju prijazne in naravne materiale, kot so tla iz bambusa, prav tako pa raje kupi pohištvo, ki ni prepotovalo preveč kilometrov. Barve v hiši so neškodljive, vrt pa je dovolj velik za hišne ljubljenčke (med drugim tudi za domačo žirafo). Namesto velike ima barbika le majhno garažo, saj po novem ne vozi več avta, temveč vespo.