Izbor glede na način uporabe

Dekorativne tkanine se razlikujejo po vrsti tkanja kot tudi po barvi in vzorcu. Vse to odloča o njihovi lepoti in kakovosti. Čeprav so bolj priljubljeni naravni materiali, pa so včasih bolj praktični umetni, ki so trpežnejši in jih je lažje vzdrževati. Tkanine je torej treba izbirati tudi glede na način uporabe, še posebno, kadar nimajo le dekorativne funkcije, temveč tudi uporabno. 

Ko izbirate tkanine, ki imajo hkrati uporabno vrednost, estetskega kriterija nikakor ne postavite na prvo mesto. Zelo pomembno je tudi udobje, predvsem pa prijeten občutek, ko se jih dotaknemo. Sem spadajo tkanine, s katerimi so tapecirani jedilni stoli, naslonjači in kavči ter volnene odeje in prekrivala.

 

3253536191_fb4fe2c408.jpg

Nekatere imajo izključno okrasno vrednost

Zavese ali prevleke za dekorativne blazine imajo izključno okrasno vlogo. Danes so zavese večinoma čim bolj svetle in prozorne, tako da prepuščajo veliko svetlobe; lahko pa poleg njih obesimo tudi debelejše in težje, ki svetlobo resnično zastirajo, prostor pa branijo tudi pred vdorom vročine ali hladu. Takšne zavese so lahko tudi bolj bogatih barv in z močnejšimi vzorci. Prevleke za dekorativne blazine izberite tako, da se povsem skladajo z drugimi barvami interjerja. Izberite jih, ko ste prostor že opremili, in sicer tako, da interjer poudarite z intenzivnejšimi, toda enakimi odtenki, s kontrastnimi barvami ali z vzorci.

Prilagodite jih tudi prostoru

Z dekorativnimi tkaninami lahko spreminjate videz doma tudi v skladu s trenutnim letnim časom; sicer pa jih med seboj vedno kombinirajte. Uporabljajte vzorce in barve, ki se ujemajo, predvsem pa vedno sledite eni temi. Ta je lahko minimalistična, zračna, razigrana, elegantna, rustikalna, luksuzna in še marsikaj. Spalnica je prostor, kjer se sproščamo, zato zanjo izberite še posebno udobne in prijetne tkanine. Njihov videz naj bo čim bolj pomirjujoč. Barve naj bodo nežnejše in vzorci čim manj vpadljivi. S tkanino je lahko tapecirano tudi vzglavje postelje. V otroške sobe vnesite tkanine veselih barv, ki pa naj bodo hkrati tople. V kuhinji naj bodo tkanine čim bolj praktične, v dnevni sobi pa so lahko najdrznejše.

 

contemporary_dining_room_tables_chairs_design.jpg

Kako notranjo opremo polepšati s pravilno izbiro dekorativnih tkanin, si lahko ogledate tukaj.