Suho gnilobo povzročajo lesne glive

Razkrajanje lesenih površin lahko povzroči ena od številnih vrst gliv, na primer kletna goba, bela ali siva hišna goba, ki se po navadi razvijejo zaradi večje vlažnosti lesa v zaprtih prostorih. Oslabljen les je običajno malo bolj suh, krhek in ima kockast videz; če ne ukrepate pravočasno, pa lahko sčasoma povsem razpade. Po okužbi namreč glive prodirajo v notranjost lesne mase in izločajo encime, s katerimi razkrajajo glavne komponente lesa. Posledice gnilobe zaradi gliv lahko običajno hitro zamenjamo s škodo, ki jo povzročijo termiti.

wood_dry_rot_damage_lg.jpg

Zdravljenje lesa

Zdravljenje gnilobe lesa naj poteka v treh korakih. Najprej poiščite in ustavite vir vlage, ki je pravzaprav vzrok za težave. Drugi korak je, da nadomestite in popravite prizadeti les, za kar je najbolje poklicati strokovnjaka – mizarja. Tretji korak pa je zdravljenje novega in starega lesa z borovo kislino.

Preprečevanje razpadanja lesa

Priporočamo vam, da zmanjšate količino odvečne vlage ali pa jo povsem odpravite, kar najlažje storite s posebno napravo za izsuševanje vlage. Vzroki za suho gnilobo so pogosto pronicanje vlage skozi kletne temelje, poškodovana vodovodna cev ter stik lesa z vodo in zemljo. Če vlage ne morete nadzirati, morate obdelati les, da ustavite rast gliv in plesni.

Odličen fungicid je borova kislina (ali borat), s katero lahko les preventivno premažemo že med gradnjo, popravilom ali med sanacijo glivične okužbe. Borovo kislino zlijte v razpršilo za lažji in natančnejši nanos. Večine boratov ne smemo uporabljati zunaj, kjer je prisotna tekoča voda, saj so topni v vodi in se lahko sperejo s površine. Na prostem izberite le tisti fungicid, ki deluje tudi na prostem.