Celica, ki posnema proces fotosinteze

Dr. Nocera poskuša razviti sistem, ki bi gospodinjstvom po vsem svetu omogočil, da bi enostavno in poceni proizvajala lastno energijo. Zamisel o celici, ki lahko posnema proces fotosinteze, je dobil pred desetimi leti, toda takrat bi za njeno izvedbo potreboval drage in redke materiale, ki bi bili za povprečnega kupca veliko predragi. Sedanji model uporablja dostopnejša nikelj in kobalt, ki v vlogi katalizatorjev molekule vode učinkovito ločujeta na vodik in kisik, in to desetkrat hitreje kot narava.

Tako imenovani list jiz silikona, elektronike in katalizatorjev je precej majhen - velik je približno kot igralna karta, za svoje delovanje pa poleg prej omenjenih materialov potrebuje še sonce in vodo. V nasprotju s tradicionalno fotovoltaično celico energije ne pridobiva neposredno, temveč jo loči na atome vodika in kisika, ki nato dejansko proizvedeta energijo. Predstavljeni prototip lahko energijo brez prestanka in brez nihanja pridobiva kar 45 ur.

Izum, ki bi spremenil poglede na oskrbo z energijo

photosynthesis1.jpg

Takšen izum bi lahko zelo spremenil naše poglede na oskrbo z energijo. Lahko bi ga namreč uporabljali v vseh povprečnih gospodinjstvih, in celo v zelo revnih državah, ki se šele razvijajo in mnogokrat nimajo denarja, da bi vsem svojim državljanom omogočile dostop do tradicionalnega električnega omrežja. Tako imenovani list ima po besedah strokovnjakov velik potencial, da postane povsem običajna gospodinjska naprava. Prav zato Nocerovo raziskavo financira tudi ameriška vlada.