Ali takšen zimski vrt ustreza vašemu življenjskemu slogu?

Bodite realistični. Steklena struktura v futurističnem slogu bo vašemu domu sicer priskrbela dodatno svetlobo in prostor, pa tudi vtis na mimoidoče boste vsekakor naredili, vendar pa boste v njej tudi izpostavljeni radovednim pogledom; odvisno od tega, kakšen je položaj vaše hiše. Premislite tudi, kako boste prostor hladili – sploh poleti je lahko v steklenih sobah zelo vroče. V tem smislu je morda zimski vrt, ki je samo delno steklen, boljša izbira, ali pa vsaj bolj praktična.

just_port_b_00020.JPG

Kakšne vrste stekla so na voljo?

Obstaja več načinov, s katerimi lahko v svojo kuhinjo vključite steklo, kar pa je odvisno tudi od količine denarja, ki ste ga pripravljeni nameniti za to. Napredek v tehnologiji je prinesel večja in močnejša stekla, tako da je zdaj lahko cel strop steklen. Obstaja pa tudi cenejša možnost, da v prizidek vnesete svetlobo – strešna okna.

Kaj pa steklena drsna vrata?

Običajna francoska vrata lahko zamenjate za najnovejša steklena vrata, ki se zložijo kot harmonika in zavzamejo širino cele stene. Takšna vrata bodo zares odprla prostor, pa tudi prezračevanje bo lažje. Vendar pa so sistemi teh vrat precej dragi.

_5.jpg

Kakšne možnosti so na voljo za vrtne hišice?

Kakršen koli prizidek si boste omislili, boste nekaj časa morali prenašati nered in hrup zaradi gradnje. Če vas že misel, da bodo v bližini vaše hiše nekaj mesecev potekala zidarska dela, navdaja z grozo, bi se bilo mogoče smiselno odločiti za že narejen prizidek, s katerim je precej manj težav. Takšni dizajni so na voljo tako iz opeke kot tudi samo iz stekla. Do vaše hiše jih dostavijo v kompletu in potem pri vas sestavijo. In kar je najlepše – vaš novi zimski vrt je gotov že v kratkem času.

Komu naj zaupam gradnjo?

Stekleni zimski vrt je precej zahteven gradbeni podvig, zato ga je bolje zaupati specializiranim strokovnjakom, ki imajo s steklenimi zgradbami že nekaj izkušenj, in ne svojemu prijatelju, lokalnemu zidarju, ki tega še ni delal. Arhitekti imajo včasih koristne nasvete, vendar so tudi precej dragi.

Sicer pa se vam pri steklenih zimskih vrtovih splača vložiti nekoliko več denarja za kakovostna stekla, saj lahko drugače v sobi poleti nastane nevzdržna vročina. Pred začetkom gradnje se morate seveda tudi pozanimati, kakšna dovoljenja vse potrebujete.